Tímea Kamenická Kultúra

Gabriel Točka o pripravovanej knihe: TORMOŠ – CHRENOVÁ v zrkadle času!

Onedlho uzrie svetlo sveta významná publikácia o histórii jednej z našich mestských častí, Chrenovej. Vyspovedali sme jedného z autorov, Gabriela Točku.

Ilustračný obrázok k článku Gabriel Točka o pripravovanej knihe: TORMOŠ – CHRENOVÁ v zrkadle času!
Foto: Rastislav Búgel

Už len pár týždňov nás delí od vydania knihy s názvom TORMOŠ – CHRENOVÁ v zrkadle času. Rozsiahla publikácia priblíži históriu pôvodnej obce Tormoš a neskôr Chrenovej od jej najstarších čias až po súčasnosť. Predstaví život, zvyky a tradície obyvateľov Chrenovej, jej rozvoj aj zaujímavosti. Súčasťou budú aj dosiaľ neuverejnené materiály. Viac nám v krátkom rozhovore prezradí jeden z autorov, Gabriel Točka.

Na knihe sa podieľate spolu s Imrichom Točkom. V akom ste príbuzenskom vzťahu?

Som jeho syn, autorsky som sa čiastkovo už podieľal aj na knihe ZOBOR (2014), kde som spracoval tri kapitoly. V novom projekte Tormoš – Chrenová už budem uvedený ako oficiálny spoluautor (prvý krát sme urobili knihu v partnerstve otec a syn).

Aké je Vaše povolanie? História je Vašou prácou alebo koníčkom?

Pracujem v súkromnej sfére v jednej maloobchodnej spoločnosti ako tréningový manažér

Ako dlho sa venujete histórii Chrenovej? Ste rodáci z tejto časti mesta?

Otec je rodák zo starého Tormoša – Chrenovej a býva na Zobore. Ja som rodák zo Zobora a bývam na Chrenovej. S históriou to nie je tak, ako keď idete do kina a zapáči sa vám dobrý film. Záujem o históriu je súčasťou životnej dráhy. Navyše ja som históriu aj študoval na univerzite. Keďže veľa cestujem, tak mi to úžasne pomáha a nie som zmätený, keď sa ku mne dostávajú informácie o zlomových dejinných udalostiach tej alebo onej krajiny.

Ako dlho Vám trvalo nahromadiť všetok materiál, potrebný ku knihe? Predsa len má takmer 600 strán.

Skutočne kvalitná monografia mesta alebo obce sa dá robiť iba tak, že vás jej história zaujíma celý život, že ste tam vyrastali a veľa toho, o čom píšete, ste zažili a dobre si to pamätáte. Otec celý život zbieral príbehy jej obyvateľov, vzácne fotografie, staré mapy a historické umelecké predmety. Potom príde moment, keď si uvedomíte, že je toho už toľko, že to postačuje na veľkú knihu. Všetko ostatné je potom už iba otázka selekcie, doplnenia medzier a zosumarizovania materiálov, čo bola v tomto prípade už moja úloha. Tá finálna a intenzívna časť trvala 1 rok.

Na stránke pripravovanej knihy na sociálnych sieťach informujete, že v nej budú predstavené aj doteraz nepublikované fotografie či mapy. Pochádzajú z Vašej súkromnej zbierky?

Časť z nich je z našej rodinnej zbierky, ostatné sú príspevky priateľov a darcov.

Na čo všetko sa môžu čitatelia v knihe tešiť?

Komplexná história od praveku až po nedávnu sídliskovú súčasnosť. Život obyvateľov vo všetkých aspektoch – historické udalosti, sociálne vzťahy, hospodársky život, zvyky a tradície, búranie obce, výstavba sídliska, školy, kultúra a pod.

Kedy by mala kniha vyjsť? Kedy teda budú mať záujemcovia šancu sa k publikácii dostať?

Ak všetko dobre pôjde tak už na konci tohto mesiaca.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM