Monika Földešiová Rôzne

Fyzici ako ich nepoznáme

Priblížiť deťom fyzikálne javy okolo nás a spopulárniť tento prírodovedný odbor sa pokúsili členovia Katedry fyziky Fakulty prírodných vied UKF v Nitre v špeciálom tábore.

Tábor FAJN organizuje univerzita pre deti od 10–15 rokov už 7. rok a podľa jednej z organizátorov Ľubomíry Valovičovej zo spomínanej katedry sa teší úspechu a popularite každým rokom čoraz viac.// „Našou snahou je, aby sme priblížili deťom fyziku, pretože nepatrí k obľúbeným predmetom a na školách sa jej dáva čoraz menej priestoru. Okrem toho deti neovládajú základné princípy, preto ich chceme nenútenou formou dostať do fyzikálneho prostredia,“ prezrádza hlavnú myšlienku tábora Valovičová. Tento rok bola nosnou témou „Energia okolo nás“, kedy sa účastníci zoznámili s obnoviteľnými i neobnoviteľnými zdrojmi, ako aj s elektrickou energiou. Zo začiatku sa učili základným pojmom, v priebehu týždňa v skupinách i samostatne prevádzali viaceré pokusy, kde mohli svoje nadobudnuté vedomosti zužitkovať. Deti sa tak pokúsili napríklad upiecť zemiak pomocou solárnej pece alebo očistiť znečistenú vodu. Výhodou tohto tábora je, že sú pripravení na školu. //„Zo skúseností vieme, že keď sme organizovali tábor v júli, deti boli otrávené ešte zo školy a potrebovali si oddýchnuť. Teraz pred začiatkom školského roka vidieť, ako im otvárame mozgové závity. Do školy sa im teda pôjde oveľa ľahšie,“ vraví Valovičová.

Ak by ste mali záujem budúci rok poslať svoje deti do mestského typu tábora zameraného na fyziku, nesmiete dlho váhať, záujem oň je stále vysoký a kapacity obmedzené.

fyzikalny tabor
39
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM