Lenka Káčerová Kultúra

Fotografia potrebuje spätnú väzbu

Regionálna súťaž amatérskych fotografov AMFO 2010 má už 38-ročnú tradíciu. Do tohto ročníka sa prihlásilo 46 autorov so 147 fotografiami a 3 multimediálnymi prezentáciami. Oceňovanie výhercov a postupujúcich do krajského kola sa uskutočnilo včera 25.

Autori fotografií boli rozdelení do 3 kategórií podľa vekových skupín: do 16 rokov, do 21 rokov, nad 21 rokov. Okrem toho boli zoradení do 3 disciplín: farebná fotografia, čiernobiela fotografia a DVD prezentácia do troch minút. Odborná porota v zložení Mgr. Jozef Sedlák, Mgr. Rudolf Lendel a Mgr. František Tomík sa rozhodovala celý deň, až nakoniec na regionálnu výstavu odporučila 45 autorov, 102 fotografií a dve DVD prezentácie. Do krajského kola súťaže, ktoré sa bude konať v Leviciach, postupuje 37 autorov, 80 fotografií a dve DVD prezentácie. Na vernisáži odovzdali ceny a diplomy desiatim amatérskym fotografom a 13 čestných uznaní. Podľa predsedu poroty Mgr. Jozefa Sedláka „ceny nie sú dôležité, dôležitá je spätná väzba. Mnohí fotografi dnes zbytočne podliehajú módnym trendom – photoshopu, prílišnej farebnosti…“. Najčastejšími motívmi na fotografiách boli krajiny, makrofotografovanie zvierat a rastlín, portrét, nefiguratívna fotografia… Porotcom naopak chýbali málo zastúpená reportáž a experiment. Za spomínané fotografie s motívom zvierat bol ocenený aj Ing. Radimír Siklienka, ktorý má podľa porotcov vynikajúcu prácu s dlhým ohniskom, kompozíciou, svetlom a dramatičnosťou situácií zvierat v ich prirodzenom prostredí. //„Je za tým kus práce, kus chodenia, kus sedenia… Človek musí prírode v prvom rade rozumieť a až potom sa dostavia výsledky,“ //povedal o svojich fotografiách sám autor.

A tu sú už mená samotných výhercov: Skupina A (autori nad 21 rokov) – čiernobiela fotografia

  1. miesto: Ján Macák
  2. miesto: Hana Adamcová
  3. miesto: Imrich Finta

Čestné uznanie: Vladimír Bošanský, Ing. Miloslav Brandt, Pavel Eliáš

Skupina A (autori nad 21 rokov) – farebná fotografia

  1. miesto: Radimír Siklienka
  2. miesto: Jaroslav Košťál
  3. miesto: Rudolf Minárik a Imrich Finta

Čestné uznanie: Mgr. Daniela Halušková, Roman Vaňúr, Andrej Kováč, Lucia Lanáková

Skupina A (autori nad 21 rokov) – multimediálna prezentácia Čestné uznanie: Imrich Finta, Ján Macák

Skupina B (autori do 21 rokov) – čiernobiela fotografia
Cena: Martina Kupčáková
Čestné uznanie: Mária Bachuríková, Monika Pechová

Skupina B (autori do 21 rokov) – farebná fotografia
Cena: Adam Zabák Čestné uznanie: Vojtech Pec, Martina Kupčáková

Skupina C autori do 16 rokov) – čiernobiela fotografia neudelené

Skupina C (autori do 16 rokov) – farebná fotografia
Cena: Kristína Štefanková

Ak chcete vidieť všetky vystavené práce, zájdite do 11. marca do Krajského osvetového strediska v Nitre a fotografie amatérskych fotografov vo vás určite zanechajú hlboké umelecké zážitky.

//„Fotografia tak isto ako človek je priateľské humánne médium, ktoré treba pestovať a udržiavať v kondícii. Fotografia je hra na dvoch. Niečo človeku berie, ale vždy veľa dáva. Jej povaha odkrývať, triediť, selektovať a archivovať je privilegovaná pozícia fotografie, pri ktorej je možné odhaliť „svoj“ obraz v realite.“

(Jozef Sedlák)//

AMFO 2010
22
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM