Lucia Lauková Správy

FOTO: Zrejme najstarší slovenský kostol pri Nitre, z obyčajného sa stal unikát

Nad neďalekou obcou Kostoľany pod Tribečom, sa týči malebný kostolík sv. Juraja. Najskôr ho považovali za obyčajný, výskum ukázal, že ide o unikát.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Zrejme najstarší slovenský kostol pri Nitre, z obyčajného sa stal unikát
7
Galéria
Zdroj: TASR

Daniel Balko, historik a politológ z Nitry sa venuje regionálnemu rozvoju, cestovnému ruchu a popularizácii histórie. V nedávnom rozhovore prezradil, že najstarší stojaci kostolík na území Slovenska sa nachádza len kúsok od Nitry. „Po poslednom prieskume, keď sa išlo až k tým úplne pôvodným nálezom a freskám, sa hovorí o datovaní do 8. až 9. storočia. Čiže môžeme ho považovať za najstarší," povedal Daniel. Balko.

Najstarší kostol na Slovensku

Obec Kostoľany pod Tribečom ležia od Nitry asi 27 kilometrov. „Kostol sv. Juraja sa nachádza nad obcou Kostoľany pod Tribečom na strategickom mieste s výborným výhľadom do širokého okolia. Odhaduje sa, že kostol bol postavený niekedy okolo roku 860 a ide teda o veľkomoravskú sakrálnu pamiatku,“ hovorí Daniel Balko. Zároveň dodáva, že až donedávna sa predpokladalo, že najstaršou sakrálnou pamiatkou na Slovensku je rotunda v Kopčanoch.

Spory o datovaní vzniku

O datovaní kostolíka v neďalekej obci Kostoľany pod Tribečom sa podľa našich informácií viedli mnohé diskusie. Dokonca, nemal byť považovaný za nijak výnimočný. Ako sa uvádza na webe apsida.sk, datovanie kostolíka sa opiera analýzu dreva trámu použitého v staršej lodi, ktoré bolo chronometricky datované do obdobia medzi rokmi 703 – 915 po Kristovi, s najvyššou pravdepodobnosťou do obdobia okolo roku 860.

Pôvodné fresky

Výskum chrámu sv. Juraja v neďalekých Kostoľanoch pod Tribečom, podľa informácií Daniela Balka ešte nie je ukončený, no odhalil už mnohé zaujímavosti. „Pri vnútornom architektonickom prieskume sa odhalili aj pôvodné fresky z konca 10. storočia. Tie sa obnovujú a po ukončení reštauračných prác sa interiér kostola vráti do svojej románskej podoby,“ prezradil Daniel Balko. Rekonštrukcia fresiek prebieha od roku 2012.

Maľovaná biblia

Ako vysvetlil Daniel Balko, románske kostoly bývali totiž bohato zdobené a pre negramotných veriacich predstavovali maľby jediný spôsob ako sa osobne oboznámiť s biblickými príbehmi. „Kostoly vtedy nemali vnútorné vybavenie s lavicami a umožňovali veriacim prechádzať vedľa stien a cez „maľovanú“ bibliu upevňovať svoju vieru. Treba dodať, že pekne maľované kostoly sa už vtedy stávali „turistickými“ atrakciami sakrálneho cestovného ruchu,“ dodal na záver historik Daniel Balko.

Zdroj: TASR

Sakrálne pamiatky v kraji

Podľa slov historika Daniela Balka sakrálnych pamiatok, ktoré majú historický význam, sú architektonicky či vizuálne príťažlivé alebo sa s nimi spája nejaký náboženský príbeh máme v Nitrianskom kraji asi tridsať. „Najstaršie sakrálne pamiatky v Ponitrí pochádzajú už z 9. storočia a teda patria ak najstarším v celom priestore stredovýchodnej Európy,“ povedal Daniel Balko.

Ako dodal, sú dôkazom aktívnej kresťanskej viery a upevňovania kresťanstva, čo zároveň znamenalo aj prijímanie vyššej kultúry a európskej civilizovanosti. „K zachovaným, aj keď už v architektonicky pozmenenej podobe patrí Kostol sv. Juraja v Kostoľanoch pod Tribečom, ale aj Rotunda sv,. Juraja v Nitrianskej Blatnici. Z 10. storočia pochádza Kostol sv. Štefana v Párovciach,“ uviedol historik Daniel Balko.

Dražovský kostolík

Oveľa viac sa ich podľa Daniela Balka, zachovalo z 11. storočia, teda už z obdobia Uhorského kráľovstva. „Napríklad prvý uhorský kráľ, sv. Štefan, nariadil, aby na každých desať dedín bol postavený jeden kostol. Z tohto obdobia pochádza jeden z vizuálne najkrajších kostolíkov na Slovensku, Kostol sv. Michala Archanjela v Dražovciach, ale aj románska časť Katedrály sv. Emeráma na Nitrianskom hrade,“ vysvetlil Daniel Balko.

Daniel Balko tiež vyzdvihol krásu benediktínskeho kláštora v Hronskom Beňadiku z konca 11. storočia. „Architektonicky veľmi krásnym je tiež súbor románskych pamiatok v Bíni s jedinečnými románsko-gotickými prvkami výzdoby,“ doplnil Daniel Balko.

Fotografie sú staršieho dáta a nezobrazujú súčasný stav kostola!

FOTO: Zrejme najstarší kostol na Slovensku, považovali najskôr za obyčajný
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM