Lucia Lauková Správy

FOTO: Vo väzení sa zvýšil záujem o voľby, svoj hlas odovzdalo v Nitre 23 väzňov

Vďaka prenosným urnám môžu hlasovať odsúdení a obvinení aj za bránami väzenia. V nitrianskom Ústave na výkon väzby a na výkon trestu odňatia slobody, sa do parlamentných volieb zapojilo viacej väzňov ako po iné roky.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Vo väzení sa zvýšil záujem o voľby, svoj hlas odovzdalo v Nitre 23 väzňov
Zdroj: Dnes24.sk

Ráno približne o 8 hodine priniesla volebná komisia prenosnú urnu aj do väznice v Nitre. V Ústave na výkon väzby a Ústave na výkon trestu odňatia slobody Nitra sa v deň volieb nachádzalo 404 obvinených a odsúdených. Právo voliť mohlo využiť 342 väzňov. Z toho 195 obvinených a 147 odsúdených. „Všetci obvinení a odsúdení boli poučení o práve voliť a taktiež boli poučení, že môžu požiadať o vydanie hlasovacích preukazov. Každí jeden z obvinených a odsúdených bol oslovení, či sa chce zúčastniť na voľbách do Národnej rady. Ten kto prejavil záujem bol predvedení pred okrskovú volebnú komisiu,“ informoval nás zástupca riaditeľa Michal Čička.

Volilo 23 obvinených a odsúdených

Právo ísť voliť využilo spolu 23 obvinených a odsúdených. Prekážku voliť malo 43 odsúdených. „Prekážkou práva voliť je zákonom ustanovené obmedzenie osobnej slobody z dôvodov ochrany verejného zdravia; výkon trestu odňatia slobody uložený za spáchanie obzvlášť závažného zločinu; pozbavenie spôsobilosti na právne úkony,“ uviedol Adrián Baláž riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa.

Záleží im na budúcnosti

Podľa slov Michala Čičku, zástupcu riaditeľa sa volieb zúčastnilo tento rok viac odsúdených a obvinených s právom voliť ako po iné roky. Aj spoza mreží majú väzni dobrý prehľad o dianí a politickej situácii na Slovensku. „Záleží mi na našej budúcnosti, aj z pohľadu toho keď prídeme domov. Veľa ľudí je nespokojných s platmi, sestry, učitelia. Každý máme svoj názor,“ uviedol Peter.

Aj tak však účasť na voľbách nie je až taká vysoká. Spýtali sme sa väzňov, ktorí pristúpili pred volebnú komisiu, prečo sa rozhodli voliť. „Čo vidím všade okolo seba je veľká korupcia, očakávala by som od nového parlamentu zlepšiť zákony“ povedala Helena. „Vždy som chodila voliť. Niektorí nešli voliť, lebo nemajú ani na poštovú známku, neposlali si teda žiadosť o hlasovací lístok,“ povedala Jozefína.

Mohli požiadať ústav

Nie je však pravda, že by väzni kvôli peniazom, nemali možnosť požiadať o zaslanie hlasovacieho preukazu.„V prí­pade, že obvinený alebo odsúdený nemá vlastné peňažné prostriedky, odoslanie žiadosti o vydanie a zaslanie hlasovacieho preukazu pre obvinených alebo odsúdených zabezpečí na vlastné náklady ústav,“ informoval Adrián Baláž riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa

Volil netradične, medzi väzňami

Voliť medzi väzňami sa rozhodol aj zamestnanec ústavu, ktorému práve na volebný deň vyšla služba. „Chcel som ísť voliť a keďže mi vyšla služba na dnes, tak som to vyriešil takto,“ povedal Štefan Mazán

Pozrite si fotografie priamo z miesta v priloženej galérii!

Vo väzení sa zvýšil záujem o voľby: Svoj hlas odovzdalo v Nitre 23 väzňov
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM