Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Unikátna zbierka fajok, tieto skvosty môžete vidieť v Nitre

Neobyčajná zbierka odhaľuje históriu od objavenia tabaku až po unikátne umelecké diela vytvorené z tých najrôznejších materiálov. Nechýba fajčiarsky kútik Sherlocka Holmesa.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Unikátna zbierka fajok, tieto skvosty môžete vidieť v Nitre
Zdroj: TASR

Originálnu zbierku pod názvom Fajky a svet si môžete pozrieť v Ponitrianskom múzeu. Výstava vznikla v spolupráci s Múzeom Vysočiny Třebíč, pri príležitosti Majstrovstiev Európy v pomalom fajčení fajok v Nitre. Výstava predstavuje históriu tabaku, od jeho objavenia u amerických indiánov, cez dovezenie rastliny na európsky kontinent, až po fajčenie fajkového tabaku v pánskych kluboch.

Fajka ako umelecké dielo

Návštevníci múzea sa oboznámia s vývojom samotnej fajky, ktorá v priebehu stáročí menila svoju podobu z hľadiska tvaru a použitého materiálu od remeselného výrobku až po umelecké dielo vysokej zberateľskej hodnoty.

Výstava Fajky a svet v priestoroch Ponitrianskeho múzea v Nitre potrvá do 31. decembra. „Prezentované sú okrem rozsiahlej zbierky hlinených fajok i fajky z porcelánu s rôznymi ručne maľovanými motívmi, fajky z morskej peny, tzv. Meerschaum, dreva a brieru, ktoré bolo i je najrozšírenejším materiálom používaným na ich výrobu,“ uvádza Ponitrianske múzeum na svojom webe.

Viaceré zaujímavosti

Okrem fajčiarskeho stolíka, ktorý patrí k historickým potrebám, môžete vidieť aj niekoľko zaujímavostí. Medzi ne patria fajky vyrobené z kukuričnej palice, ktorých výroba dodnes pretrvala na plantážach v Amerike. Ako informuje web Ponitrianskeho múzea výstavu dopĺňajú fajčiarske potreby ako bol napr. fajčiarsky nôž, ktorý sa používal na údržbu fajok, vrecúška a paklíky na tabak.

Pozrite si fotografie z unikátnej výstavy fajok v Nitre!

FOTO: Unikátna zbierka fajok, tieto skvosty môžete vidieť v Nitre
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM