Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Sviatky plné spomienok, nitrianske cintoríny žiaria plameňmi sviečok

Prežívame sviatky, pri ktorých sa mnohí neubránia slzám. Tradičná atmosféra spojená so Sviatokom všetkých svätých a Pamiatkou zosnulých zavládla aj na nitrianskych cintorínoch.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Sviatky plné spomienok, nitrianske cintoríny žiaria plameňmi sviečok
11
Galéria
Zdroj: TASR

Kvetmi pri krížoch a zapálením sviečok na cintorínoch si príbuzní uctili 1. novembra pamiatku zosnulých počas Sviatku všetkých svätých. Vo štvrtok 2. novembra si pripomíname Pamiatku zosnulých, Dušičky.

Najstarší cintorín v Nitre

Na území Nitry a v jej prímestských častiach sa nachádza 15 rôznych cintorínov, z ktorých päť je už zaplnených. Najstarším a najväčším je ústredný cintorín na Cintorínskej ulici

Stovky kahancov a sviečok osvetlili pred mestským cintorínom v Nitre aj sochu ťarchavej matky obloženú kyticami kvetov. Socha je venovaná nenarodeným deťom.

Pamiatka zosnulých

Pamiatku zosnulých zaviedol v roku 998 opát Odilo v benediktínskom kláštore Cluny. Prvého novembra večer začali vyzváňať a spievať žalmy za mŕtvych a na druhý deň slúžiť veľkú zádušnú omšu. Tento zvyk sa čoskoro rozšíril v celej západnej cirkvi. Na znak nesmrteľnosti duší a Božieho milosrdenstva ľudia na cintorínoch zapaľujú sviečky.

V galérii prikladáme zábery z cintorínu na Cintorínskej ulici v Nitre zachytené 1. novembra 2017!

FOTO: Sviatok všetkých svätých v Nitre
11
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM