Rastislav Búgel Kultúra

FOTO: Svätoplukovo námestie zaplnili tisícky veriacich, prilákala ich národná púť

Tisícky veriacich sa v Nitre zišli na národnej Cyrilo-metodskej púti. Slávnostnú svätú omšu na Svätoplukovom námestí celebroval rožňavský diecézny biskup Stanislav Stolárik, ktorý v kázni zdôraznil význam misie svätých Cyrila a Metoda i dôležitosť zachovania ľudských a kresťanských hodnôt.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Svätoplukovo námestie zaplnili tisícky veriacich, prilákala ich národná púť
Zdroj: TASR

„Títo svätci nám priniesli písmo, kultúru, vedomie štátnosti, ba im patrí aj prvenstvo v založení, v našom chápaní, vysokej školy, na ktorej sa po prvýkrát v dejinách pripravovali budúci kňazi. Ale všetky tieto vetvy stromu boli zakorenené vo viere. Ak dnes oslavujeme našich vierozvestcov, iste si ich môžeme pripomenúť z viacerých hľadísk. Ale ak opomenieme misiu viery, tak len potvrdíme, že ich misii nerozumieme,“ povedal Stolárik.

Vo svojej kázni zároveň pripomenul potrebu duchovnej obrody súčasnej Európy, ktorá podľa jeho slov potrebuje viesť úprimnejší dialóg a prejsť od ekonomiky orientovanej na zisk k sociálnej ekonomike. „Aj Slovensko má veľký potenciál, ktorý môžeme ukázať počas nášho predsedníctva v Rade Európskej únie (EÚ). Záleží len na nás, čo ponúkneme,“ skonštatoval rožňavský biskup.

Význam cyrilo-metodskej misie dnes v Nitre zdôraznil aj premiér Robert Fico, podľa ktorého nestačí vložiť odkaz svätých Cyrila a Metoda do Ústavy Slovenskej republiky, ale treba ho aplikovať aj do reálneho života. „Treba ísť ďalej a treba rozvíjať túto myšlienku, pretože budovanie mladého Slovenska a my sme stále ešte mladí, náš štát vznikol v roku 1993, je zákonom prežitia Slovákov v 21. storočí. Chcel by som využiť túto príležitosť na to, aby som požiadal o zomknutie sa, predovšetkým v súvislosti so slovenským predsedníctvom v Rade EÚ. Bol by som veľmi rád, keby táto udalosť, predsedníctvo a s ním spojené obrovské povinnosti, nás dali dohromady,“ uviedol Fico.

FOTO: Svätoplukovo námestie zaplnili tisícky veriacich, prilákala ich národná pú
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM