Lucia Lauková Rôzne

FOTO spomienky: Leto na stavbách mládeže či lásky medzi riadkami

Vybrali sme sa do minulosti, do čias socializmu. Prázdniny mnohých študentov aj z nášho regiónu vyzerali trochu inak. Aj keď sa na ne názory stále líšia, jedno je isté, zabudnúť sa na ne nedá.

Ilustračný obrázok k článku FOTO spomienky: Leto na stavbách mládeže či lásky medzi riadkami
Zdroj: TASR

Po skončení školského roka, za čias socializmu nastupovali stovky študentov na letné brigády. V 60. a 70. rokoch sa takto budovali školy, byty, internáty, bane, vodné diela, elektrárne a realizovali sa melioračné práce.V dvojtýž­dňových turnusoch pomáhali zúrodňovaní Slovenska. Na mládežnícke melioračné stavby v roku 1959 spomína aj množstvo brigádnikov z Nitrianskeho kraja. Po podobných letných aktivitách ostali už len fotografie a tým skôr narodeným spomienky.

Stavby mládeže

Ako stojí v popise archívnej fotografie, dvadsať chlapcov z Jedenásťročnej strednej školy Vráble prišlo do Dvorov nad Žitavou s veselým spevom. Na krajskú melioračnú stavbu mládeže nastúpilo 5. júla 1959 prvých 103 brigádnikov Nitrianskeho kraja. „Zväzáci budú pracovať pri budovaní odvodňovacích kanálov v Dvoroch nad Žitavou, v okrese Nové Zámky a na Štátnom majetku Bajč v Hurbanovakom okrese. V Dvoroch nad Žitavou vykopú 6 km dlhý kanál, pomocou ktorého odvodnia vyše 300 ha pôdy a na ŠM v Bajči zúrodnia odvodnením vyše 250 ha pôdy,“ uvádza sa v popise archívnej fotografie. Brigádnici boli ubytovaní v Dvoroch nad Žitavou v budove školy a v Bajči v stanovom tábore.

Brigáda v konzervárni

Brigádnici počas hlavnej sezóny tradične pomáhali konzervátorom pri čistení, konzervovaní a uskladňovaní. Ako sa píše v popise archívnej fotografie v trojtýždňových turnusoch sa ich za celé prázdniny v novomestskom Slovliku vystriedalo vyše 700. Aj študenti Strednej potravinárskej školy v Nitre absolvovali v roku 1984 brigádu v konzervárni Slovlik v Novom meste nad Váhom.

Podľa popisu bola fotografia nasnímaná 23. júla 1984. „V tohtoročnej konzervárenskej sezóne vyprodukujú pracovníci Slovliku 2900 ton ovocných kompótov, 1800 ton sterilizovanej zeleniny, 1400 ton uhoriek a takmer 13 tisíc ton sirupov a ovocných štiav,“ píše sa v popise archívnej snímky. V konzervárni sa spracovávali jahody, čerešne či višne. Na linke bol vyrábaný džús z čiernych ríbezlí.

Chmeľové a zemiakové brigády

Na chmeľové brigády sa chodilo do Českej republiky do mesta Žatec. Tým šťastnejším sa mohlo podariť aj ďalej do Francúzska. Pomáhať sa chodilo aj do chmeľnice v obci Častkovce. Na zemiakové brigády spomínajú viacerí s úsmevom. Mnohí na nich stretli svoje prvé lásky, niektorí dokonca aj svoje budúce manželky či manželov.

História mládežníckych brigád

Histórii mladežníckych brigád z dôb minulých sa venuje aj časopis Etnologické rozpravy, ročník XIII, 2006, číslo 2. Podľa článku bola prvá stavba mládeže na území Slovenska realizovaná tesne po skončení 2. svetovej vojny. „Išlo o obnovu obce Baláže v okrese Banská Bystrica, ktorú zničili nemecké vojská. V roku 1947 tu brigádnici pomohli postaviť 39 nových domov,“ píše sa v článku. Ako ďalej stojí v článku druhou stavbou bola Trať mládeže – budovanie železničnej trate z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice.

Ďalšou bola výstavba Dediny Mládeže (obec v okrese Komárno) v rokoch 1949–1952. Najnáročnejšou stavbou bola Priehrada mládeže – vodná nádrž pri obci Nosice v okrese Púchov. Okrem spomenutých sa organizovali okresné, krajské či miestne stavby mládeže.

Niektorí spomínajú na namáhavú prácu, ktorej mali aj doma veľa. Iní na zábavu a dobrú náladu. Napriek všetkým okolnostiam, mnohí spomínajú na entuziazmus a sny, ktoré v tom čase mali.

Foto: ilustračné

FOTO spomienky: Leto na stavbách mládeže či hľadanie lásky medzi riadkami
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM