Lucia Lauková Rôzne Správy

FOTO: Rodák z Nitry sa venuje modelárstvu 21 rokov, je z neho skutočný majster!

Rodák z Nitry sa vypracoval so svojím koníčkom až na profesionálnu úroveň. Modely mu obdivujú aj v zahraničí. Jeho zbierka vlastnoručne vyrobených modelov je famózna.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rodák z Nitry sa venuje modelárstvu 21 rokov, je z neho skutočný majster!
36
Galéria
Zdroj: Pavel Amrich

Rodák z Nitry je živým príkladom, ako svoju záľubu môžete priviesť až na profesionálnu úroveň. Modely, ktoré kúsok po kúsku zložil Pavel Amrich zaujali aj v zahraničí. Ich autor oslávi tento rok 40-tku. Narodil sa a žije v Nitre. Ako nám v úvode rozhovoru prezradil, viac ako polovicu života, približne 21 rokov, sa venuje modelárstvu. Konkrétne skladaniu modelov ťahačov a návesov.

Prečo vám učarovali práve tieto modely?

Niektorých kolegov oslovila tvorba lietadiel, bojovej techniky, lodí, ponoriek, sci – fi alebo miniatúrnych krajín, ktoré zobrazujú určité situácie. Mňa oslovilo skladanie ťahačov a návesov, u nás známych ako kamióny alebo tiráky. Každý modelársky projekt alebo stavba je znázorňovaný v určitej mierke, kde nám druhé číslo jednoducho napovie koľkokrát je model, na ktorý sa pozeráme, zmenšený. Ja sa venujem hlavne mierkam 1/24 a 1/25, čo znamená že skutočná predloha je väčšia 24, respektíve 25-krát.

Kde nakupujete potrebné komponenty?

Modely kupujem na internete alebo v kamenných obchodoch. V súčasnosti je to hlavne nespočetné množstvo e-shopov, ktoré valcujú klasické predajne. Bohužiaľ, iná cesta ako k nám dostať stavebnice modelov od firiem, ktoré u nás nemajú zastúpenie, neexistuje. Niekedy mám chuť postaviť si model len tak ako „krabičku“ (zaužívaný termín na stavbu modelu bez nejakých extra doplnkov, ktoré zoženiete na spomínaných e-shopoch), alebo postaviť si náročný alebo extrémne náročný model so všetkými možnými alebo nemožnými detailami. Môžem sa rozhodnúť pre leštenku (dokonalý lak), alebo rôzny stupeň opotrebenia. Samozrejme s pridávanými detailami sa stavba predražuje až niekoľkonásobne.

V akej cenovej relácii sa pohybujú stavebnice?

Bežná stavebnica sa dá zohnať od 35 – 60 eur. Doplnky ju dokážu predražiť pokojne aj o 100 eur. Potom na modeli vidieť kabeláž, elektroinštaláciu alebo dokonca aj kľúčiky v zapaľovaní.

Ako dlho môže trvať stavba modelu?

Čo sa týka časovej náročnosti, v priemere trvá výroba cca 3 mesiace, ak má človek čas sa tomu venovať približne 3 hodiny denne. Robil som aj projekt, ktorý trval asi 6 mesiacov. Tu ide hlavne o modely, ktorých predlohy v skutočnosti existujú. S týmto je spojené pátranie po fotkách a snímkach hlavne na internete. Existuje aj stavanie modelov na zákazku, ale pravdu povediac málokto je ochotný zaplatiť požadovanú sumu, ktorá sa pohybuje rádovo v stovkách eur. Tento koníček je krásny, ale zo začiatku náročnejší na financie.

S akými výdavkami teda treba rátať?

Nie sú to horibilné sumy, ale finančný rozpočet to sčasti určite zaťaží. Napríklad striekacia pištoľ existuje aj za 30 eur, ale aj za 450 eur. K pištoli je potrebný zdroj vzduchu, tzv. modelársky kompresor. Najlepšie s nádobou (tzv. vzdušníkom), ktorú motor natlakuje a z nej expeduje vzduch do pištoli, ktorá rozprašuje v jemných vrstvách farbu na povrch modelu. Vzdušník eliminuje hlavne neželané pulzovanie vzduchu. Inak povedané, je to vlastne airbrush. Áno, je možné farbu nanášať aj štetcom, hlavne pokiaľ nie je modelár presvedčený o tom, že sa chce tomuto koníčku venovať aj naďalej alebo mu to finančná situácia nedovoľuje. Dnes vám bez problémov namiešajú aj malé množstvá farieb rovno v autolakovni, kde sa dá s predávajúcimi aj poradiť.

Aké úspechy sa vám podarilo dosiahnuť?

Pokiaľ sa človek modelárstvu venuje poctivo, vyhľadáva nové techniky, študuje sem-tam nejakú odbornú literatúru úspech sa dostaví. Či už vo forme víťazstiev na mnohých domácich, ale aj zahraničných výstavách a podujatiach. Uverejňovaním svojich prác na sieti tiež človek môže získať naozaj pomerne vysoký kredit. Z mojich úspechov spomeniem 6× 1.miesto na súťaži Plastiková Zima v Bratislave, prvé miesta na súťažiach v Mosoni (Maďarsko) alebo Modellbrno (Česko) a nespočetné množstvo víťazstiev na iných súťažiach. Veľkou cťou pre mňa bolo uverejnenie mojich niektorých mojich prác v publikácii International House of Plastic Vol.ll, kde boli vybraní naozaj dobrí modelári z celého sveta. Samozrejme, nejde tu o finančnú stránku ale o prestíž toho ktorého modelára.

Pozrite si unikátne modely šikovného rodáka z Nitry Pavla Amricha v priloženej galérii!

FOTO: Rodák z Nitry sa venuje modelárstvu 21 rokov, je z neho skutočný majster!
36
Galéria
Zdroj: Pavel Amrich
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM