Lucia Lauková Rôzne Správy

FOTO: Ohrada pre zvieratá v parku v Nitre je hotová, mladé z nej veselo vybehujú

Nová ohrada výbehu pre hospodárske zvieratá v mestskom parku v Nitre je hotová. Mláďatá jej otvormi ľahko prekĺznu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Ohrada pre zvieratá v parku v Nitre je hotová, mladé z nej veselo vybehujú
10
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Do výbehu pre hospodárske zvieratá v nitrianskom mestskom parku sa opäť vrátil život. Nová ohrada je podľa slov Pavla Jakubčina, vedúceho Odboru komunálnych služieb a životného prostredia v Nitre, už hotová.„Ohrada je ukončená, len vzhľadom na sklon terénu a snahu udržať oplotenie v rovine je v časti od jazierka trochu zväčšený otvor medzi terénom a spodným pražcom, čo celkom nezabráni mláďatkám dostať sa mimo ohradu,“ vysvetlil Pavol Jakubčin.

Mláďatá mimo výbehu

Mláďatá tak majú oproti dospelým jedincom výhodu. Pásť sa môžu aj na zelenej tráve. Zvieratá, aj napriek tomu, že niektorým z nich sa podarí ujsť, do výbehu vypúšťajú. Mesto však chce čo najskôr zabrániť tomu, aby sa mláďatá túlali po parku. „Mladé by mali ostať pri matke, ktorá ich ohlasuje, ale môže sa stať, že sa zatúlajú ďalej od matky,“ povedal Pavol Jakubičn. Navrhovaným riešením podľa Pavla Jakubčina, je vyplniť priveľké otvory, cez ktoré utekajú mláďatá von z výbehu, pletivom. Zvieratá vypúšťajú podľa uváženia chovateľa, v závislosti napríklad aj od počasia. Na noc sa zvieratá zatvárajú.

Ohradu vymenili po 10 rokoch

Pôvodná ohrada z drevených foršní slúžila 10 rokov. Aj pred tým sa stávalo, že z ohrady si našli zvieratá cestu von do parku. Výbeh je ohradený novou ohradou bielej farby, ktorá sa už meniť nebude, vyrobenej z umelej hmoty. Mesto za ohradu zaplatilo 7 495 eur. „Farba zostane, natierať nebudeme. Už som to vysvetľoval. Čo sa týka pevnosti, je to ohrada stavaná pre kone (stĺpiky sú v betóne a aj v nich je betón). Mala by spĺňať aj naše požiadavky,“ dodal Pavol Jakubčin.

Kamene vo výbehu

Úpravy sa dotkli aj terénu vo výbehu. Po obvode výbehu sú rozmiestnené kamene. „Chceme ešte zavalcovať kamene, ktoré sme zámerne v priestore umiestnili za účelom obrusovania kopýtok a paznechtov,“ povedal vedúci Odboru komunálnych služieb a životného prostredia v Nitre, Pavol Jakubčin.

FOTO: Nová ohrada pre zvieratá v mestskom parku v Nitre
10
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM