Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Objekt pre turistov na Nitrianskom hrade získal cenu za architektúru

Ceny za architektúru Slovenskej komory architektov CE.ZA.AR sú rozdané. Jedna z nich putuje aj do Nitry.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Objekt pre turistov na Nitrianskom hrade získal cenu za architektúru
9
Galéria
Zdroj: TASR

Porota vybrala najlepšie diela v piatich kategóriách, a to Rodinné domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér. Cenu za architektúru CE.ZA.AR 2017 v kategórii exteriér získala realizácia Castellum café v Nitre. Cenu si odniesli autori Martin Dulík, Marek Šumichrast, Lívia Dulíková.

Otvorenie odkladali

Nový objekt služieb pre turistov na Nitrianskom hrade slávnostne otvorili 21. apríla tohto roka. Jeho otvorenie niekoľkokrát odložili. Pôvodne ho chcelo biskupstvo sprístupniť ešte v lete v roku 2016. Zdržanie spôsobilo verejné obstarávanie na dodávateľa technológie do reštaurácie, ktorá je súčasťou objektu služieb. Podľa slov diecézneho ekonóma má objekt služieb turistom slúžiť najmä ako informačné centrum a nie reštaurácia.

Sprístupnili chodník

Súčasťou projektu je nová prístupová cesta, úprava zelene a sprístupnenie románskych hradieb, ktoré boli odkryté počas archeologického prieskumu v súvislosti s výstavbou kaviarne. Výstavba objektu bola súčasťou projektu zlepšenia turistickej infraštruktúry na hrade zhruba za 700 000 eur.

FOTO: Objekt pre turistov na Nitrianskom hrade získal cenu za architektúru
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM