Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Novinky na Nitrianskom hrade, vstup na vežu zdobia vzácne liturgické rúcha

Vstup na vežu katedrály na Nitrianskom hrade sprevádza nová stála výstava liturgických rúch. Niektoré majú viac ako 200 rokov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Novinky na Nitrianskom hrade, vstup na vežu zdobia vzácne liturgické rúcha
5
Galéria
Zdroj: TASR

Vstup na vežu hradnej katedrály na Nitrianskom hrade zatraktívňuje nová stála výstava liturgických rúch. Na chodbách vedúcich na vyhliadku veže je umiestnených deväť rúch, ďalšie dve pribudnú po ukončení ich reštaurácie. Liturgické rúcha pochádzajú z rozličných období, niektoré majú viac ako dvesto rokov. „Používané boli bežne pri liturgii, mnohokrát ich používali biskupi. Pri každom rúchu je popis, ktorý približuje jeho históriu,“ povedal diecézny ekonóm Martin Štofko.

Katedrálna veža

Spodné nádvorie Nitrianskeho hradu spája s balustrádou veže celkovo 155 schodov. Veža bola v rámci neskorobarokovej prestavby katedrály nadstavená v rokoch 1710 až 1732. Biskup Erdödy do nej umiestnil katedrálnu knižnicu. Tá tvorila základ knižnice, ktorú v 19. storočí preniesli do tzv. Veľkého seminára v Hornom meste. Katedrálna veža bola pre verejnosť sprístupnená po rekonštrukcii v roku 2015.

Návštevnosť hradu stúpa

Návštevnosť Nitrianskeho hradu v posledných rokoch stúpa. V minulom roku navštívilo hrad 78 000 turistov, čo je medziročný nárast o takmer 23 000 návštev­níkov, informovala Veronika Pleštinská z neziskovej organizácie Castellum, n.o. Zásluhu na zvyšujúcej sa návštevnosti majú aj investície do hradu, ktoré umožňujú postupné sprístupňovanie jeho priestorov. V roku 2006 boli na hrade sprístupnené kazematy, o rok neskôr otvorili Diecézne múzeum. Od roku 2012 je sprístupnená Gotická priekopa, ktorá v letných mesiacoch slúži aj ako letné kino. Koncom minulého mesiaca Biskupstvo Nitra ukončilo realizáciu projektu Zlepšenie turistickej infraštruktúry sprístupnenia národnej kultúrnej pamiatky – Nitra hrad – vrátane jeho častí, v rámci ktorého pribudol objekt služieb turistom a čiastočne boli obnovené hradné múry v Gotickej priekope.

Múzeum hudby

V priestoroch Diecézneho múzea by malo v najbližšom období vzniknúť Múzeum hudby, v ktorom nájdu návštevníci vzácne historické hudobné nástroje. Podľa Pleštinskej tieto raritné kúsky objavili vo veži katedrály a pravdepodobne patrili kapele, ktorá tu pôsobila. „Podľa súpisov zo začiatku minulého storočia tu bolo 130 hudobných nástrojov, no zachovala sa len malá časť strunových nástrojov,“ skonštatovala Pleštinská. Podľa Štofka na hrade už nie je veľa priestorov, ktoré by sa ešte dali sprístupniť verejnosti. „Pri vstupe do hradu je jedna malá kazemata, sú tam dve malé pivnice, z ktorých sa bránil vstup do hradu. Tento rok sme na tom zapracovali, aby mohli byť aj tieto sprístupnené pre verejnosť,“ povedal Štofko.

Fotografie z novej výstavy historických liturgických rúch na hrade, si pozrite v priloženej galérii!

FOTO: Vstup na vežu hradnej katedrály v Nitre zdobia vzácne liturgické rúcha
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM