Rastislav Búgel Správy

FOTO: Náročná rekonštrukcia plány neprekazila, školský rok začali aj na ZŠ Tulipánová

Po komplikovanej niekoľkomesačnej rekonštrukcii dvoch pavilónov sa načas začal školský rok na Základnej škole (ZŠ) Tulipánová v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Náročná rekonštrukcia plány neprekazila, školský rok začali aj na ZŠ Tulipánová
Zdroj: TASR

V priebehu jarných a letných mesiacov prešla škola náročnou obnovou, pri ktorej sa museli žiaci piateho až deviateho ročníka učiť v prenajatých priestoroch mimo svojich tried. Dôvodom bola zložitá oprava dvoch pavilónov, pri ktorej boli odhalené statické poruchy na budovách. Ešte v máji sa dokonca časť školy zrútila. Našťastie tu už v tom čase deti neboli.

Radnica zo svojho rozpočtu vyčlenila na opravu školy 600 000 eur. Po zistení vážnych chýb sa obnova budov predĺžila a predražila. „To znamená, že sme museli núdzovo riešiť vyučovanie pre piaty až deviaty ročník, aby sa tu nikomu nič nestalo. Rekonštrukciu sa napokon podarilo ukončiť. Aj keď poslanci museli dodatočne schváliť na stavebné práce ďalších milión eur. Dnes môžeme povedať, že sú hotové dva pavilóny, ktoré sú technicky tak vybavené, aby tu mohla prebiehať najmodernejšia výučba. Keď sa na tejto škole dobuduje ešte telocvičňa, tak to bude jedna z najlepšie vybavených škôl v meste Nitra,“ skonštatoval na dnešnom slávnostnom otvorení školského roka nitriansky primátor Jozef Dvonč. Ako dodal, výstavba novej telocvične sa už pripravuje. Mesto na tento účel vyčlenilo 400 000 eur. „Pripravujeme stavenisko a predpokladám, že v druhej časti školského roka už bude telocvičňa hotová,“ povedal Dvonč.

Nové budovy na ZŠ Tulipánová si dnes prišiel pozrieť aj minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan, ktorý ocenil kvalitu rekonštrukcie a dobré vybavenie nových tried. „Vidím dva krásne pavilóny, dve nové moderné budovy s vybavením pre deti, aby mohli chodiť do školy. Naozaj vynikajúca práca. Za dva mesiace sa podarilo zrekonštruovať dva pavilóny pre žiakov tejto školy, ktorá má krásne priestory, má veľmi moderné vybavenie. Teším sa z toho, bodaj by každá škola bola takáto,“ skonštatoval minister, ktorý počas slávnostného otvorenia školského roka zaželal všetko dobré žiakom a ich rodičom. Pedagógom zasa prisľúbil lepšie podmienky na ich prácu. „Učiteľom želám takisto nový úspešný školský rok. Sľubujem im, že sa pokúsim splniť najvýznamnejší prvok školskej reformy, ktorú robíme, a to je zdvihnúť platy učiteľom. Sám sa domnievam, keďže som z učiteľskej rodiny, že sú nízke a majú byť podstatne vyššie, ako sú teraz a treba na tom spoločne pracovať,“ skonštatoval Plavčan.

FOTO: Náročná rekonštrukcia plány neprekazila, školský rok začali aj na ZŠ Tulip
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM