Lucia Lauková Správy

FOTO: Najväčšie stretnutie poľovníkov za posledných 5 rokov. Na Agrokomplexe prezentujú dosiahnuté výsledky

Na celoštátnej výstave Poľovníctvo a príroda 2016, sa na Agrokomplexe v Nitre zišlo množstvo priaznivcov chovu a lovu zveri. Odborníci prezentujú dosiahnuté výsledky z tejto oblasti.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najväčšie stretnutie poľovníkov za posledných 5 rokov. Na Agrokomplexe prezentujú dosiahnuté výsledky
Zdroj: TASR

Zhodnotiť kvalitu chovu zveri, správnosť lovu a zoznámiť sa so súčasným stavom a vývojom slovenského poľovníctva ponúka výstava Poľovníctvo a príroda. Na celoštátnej poľovníckej výstave s medzinárodnou účasťou sa stretli poľovníci z celého Slovenska, ktorí prezentujú výsledky starostlivosti, zušľachťovania, chovu a lovu voľne žijúcej zveri a zveri chovanej vo zverniciach. Nepoľovnícka verejnosť má počas štyroch dní možnosť pochopiť myšlienku uplatňovania princípov veľkoplošného poľovníckeho hospodárenia.

„Výstava nie je náhodnou udalosťou. Je to výstava poľovníckych trofejí, ktoré pochádzajú z obhospodarovania slovenských poľovníckych revírov za obdobie posledných piatich rokov. Povinnosť organizovať takúto výstavu raz za päť rokov, aj s posúdením stavu a vývoja populácie voľne žijúcej zveri, vyplýva ministerstvu pôdohospodárstva zo zákona o poľovníctve,“ povedal prezident Slovenskej poľovníckej komory Tibor Lebocký.

Zver má nadštandardnú starostlivosť

Podľa jeho slov je starostlivosť o voľne žijúcu poľovnú zver na Slovensku nadštandardná, čo sa prejavuje aj neustálym nárastom počtov zveri, najmä raticovej. „Početnosť týchto druhov nám rastie, tým rastie aj redukcia. Napriek tomu ju nestíhame zabezpečovať do tej miery, aby sme trvalo dokázali zabraňovať škodám, ktoré táto zver spôsobuje na poľnohospodárskych kultúrach a lesoch,“ skonštatoval Lebocký. Problém sa usiluje poľovnícka komora riešiť prostredníctvom Koncepcie rozvoja poľovníctva v SR do roku 2025, kde sú presne stanovené úlohy pre užívateľov poľovníckych revírov, o aké počty by sa mali ročne znižovať stavy raticovej zvery. „Konkrétne jelenej zveri sme mali v rámci jarných kmeňových stavov v roku 2011, kedy sa koncepcia pripravovala, okolo 58 000 kusov. Cieľom je znížiť tieto stavy na 28 800 kusov, čo je na Slovensku stav, ktorý by mohol garantovať rovnováhu a zachovať biodiverzitu,“ povedal Lebocký.

Nový zákon o poľovníctve

Ministerstvo pôdohospodárstva a regionálneho rozvoja SR pripravuje podľa slov rezortnej ministerky Gabriely Matečnej v spolupráci s odbornými inštitúciami nový zákon o lese a chystá aj nový zákon o poľovníctve. „Dostať ho do parlamentu bude veľký počin a ešte väčší, ak sa ho v takej miere podarí schváliť,“ povedala Matečná.

Program výstavy

Na najväčšom stretnutí poľovníkov za posledných päť rokov sa predstavujú členovia Slovenskej poľovníckej komory, ktorá má 60 000 členov, najlepšie poľovnícke trofeje zo Slovenska i zahraničia, poľovnícku kultúru, históriu a tradície. Vystavené sú výtvarné, fotografické, literárne a filmové diela s tematikou prírody, novinky poľovníckej vedy a výskumu, lovecké zbrane, poľovnícka móda a gastronómia. Súčasťou programu výstavy je medzinárodná súťaž vo vábení jeleňov, ukážky poľovníckej kynológie, sokoliarstva, lukostreľby a loveckej hudby. Výstava potrvá do 12. júna.

FOTO: Najväčie stretnutie poľovníkov za posledných 5 rokov. V Nitre prezentovali
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM