Lucia Lauková Rôzne

FOTO: Na obilných lánoch pri Nitre bolo kedysi živo. So žatvou pomáhali aj vojaci

Väčšina slovenského vidieku sa kedysi živila poľnohospodárstvom. Inak tomu nebolo ani v okolí Nitry. Život v čase žatvy pripomínajú dobové fotografie.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Na obilných lánoch pri Nitre bolo kedysi živo. So žatvou pomáhali aj vojaci
Zdroj: TASR

Poľnohospodári aj v súčasnosti začínajú žatevné práce už začiatkom júla. Kedysi však práca na poli vyzerala úplne inak. Nehovoriac o jej náročnosti. Na vidieku sa poľnohospodárstvom živilo oveľa viac ľudí, ako je tomu teraz. Podľa toho to tak na obilných lánoch vyzeralo.

V dnešnej dobe by sme v okolí Nitry márne hľadali pracovníkov družstiev zberajúcich úrodu. Ľudí do veľkej miery nahradili obrovské výkonné stroje. Život a prácu pred takmer 70 rokmi dokumentujú fotografie či miestne kroniky.

Priebeh prác oznamoval rozhlas

Zaujímavosti vtedajšej doby zachytáva aj kronika obce Alekšince, ktorej časť nájdeme aj v elektronickej podobe na stránke obce. V nej stojí. „V čase žatvy trikrát týždenne oboznamuje rozhlasový krúžok občanov s priebehom prác na ŠM a JRD a za odmenu a povzbudenie do ďalšej práce zahral vzorným pracovníkom ich obľúbené piesne,“ uvádza sa na webe obce Alekšince.

Pomáhali aj vojaci

Pri archívnych snímkach stojí dátum 16. júl 1949. Všetky zachytávajú zdolávanie ťažkej žatevnej práce. Ako sa píše v popise jednej z dobových fotografií. „Dobrovoľné brigády v Alekšinciach úspešne pomáhajú zdolať žatevné práce. Na štátnom majetku v Alekšinciach prišla pomôcť aj brigáda príslušníkov vojenského útvaru 2245,“ píše sa v popise fotografie.

Plná vlečka žien

Na ďalšej z dobových snímok môžeme vidieť brigádničky a brigádnikov pri prevážaní z jedného pracovného úseku na druhý. Ako vidíme na snímke slávny traktor Zetor si vezie na vlečke cez 30 žien. Na boku vlečky je napísané Správa štát. dvorov Lukáčovce.

FOTO: Takto bolo kedysi živo na obilných lánoch pri Nitre. So žatvou pomáhali aj
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM