Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Muzikál o Jánovi Pavlovi II. z dielne DAB v Nitre je prvým v dejinách

Divadlo Andreja Bagara pripravuje pôvodný slovenský muzikál Povolanie pápež. Diváci sa už teraz môžu tešiť na skvelé herecké obsadenie a príbeh nabitý emóciami.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Muzikál o Jánovi Pavlovi II. z dielne DAB v Nitre je prvým v dejinách
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodný slovenský muzikál, ktorý čoskoro uvidíme na doskách Divadla Andreja Bagara je unikátom. Myslí si to sám poľský režisér Jerzy Jan Poloński. „Prvý krát v dejinách sa bude robiť muzikál o pápežovi Jánovi Pavlovi II. V Poľsku zatiaľ nikto nenašiel odvahu, lebo je to dosť diskutabilná postava. Keď prišla ponuka zo Slovenska, tak sa mi zdalo, že je to veľmi zaujímavé skúsiť spracovať túto tému,“ povedal režisér Jerzy Jan Poloński.

V úlohe pápeža Ján Gallovič

Na skúškach je prítomná aj prekladateľka Veronika Gogoľa. V súčasnosti prebieha intenzívna príprava a skúšky. V postave Jána Pavla II. sa diváci môžu tešiť na charizmatického Jána Galloviča. „Chcem vytvoriť pravdivý charakter človeka, ktorý previedol cirkev, kresťanstvo z jedného milénia do druhého,“ povedal herec Ján Gallovič, ktorý bol aj pri návšteve pápeža Jána Pavla II. v Nitre. „Pamätám si tú energiu, emóciu, ktorá vo mne bola. Niekedy sa dostavuje aj teraz, tá hudba to veľmi podporuje,“ priznal Ján Gallovič.

V úlohe satana žena

V príbehu je prítomný aj ďalší silný element, ktorým je satan. Túto postavu prijala herečka Eva Pavlíková s nadšením. „Mám rada záporné postavy, dobre sa hrajú. Sme nadšení tvorivým tímom z Poľska. Mám za sebou 34-ročnú divadelnú kariéru, ale neviem či som sa stretla s takýmito tvorcami, nechcem nikoho uraziť ale sú skvelí. Mohlo by to byť veľmi silné predstavenie. Bude to hlavne o ľudskosti a bude sa klásť dôraz na tú človečinu,“ prezradila Eva Pavlíková.

Dôležitá bude emócia

Herec Juraj Ďuriš v muzikále Povolanie pápež, stvárni úlohu mladého Karola Wojtylu. „Pre mňa je to výzva, nemám toľko muzikálov za sebou, takže musím všetko postaviť od začiatku,“ povedal Juraj Ďuriš. Ako ďalej uviedol, dôležité bude preniesť do postavy, ako Karola Wojtylu či neskôr Jána Pavla II., tú správnu emóciu. „Ťažké je v tom to, aj choreograf to hovoril, že ešte nikdy nerobil s takým titulom, že niečo musí byť veľmi vnútorne spracované a nie navonok. Každé gesto, ktoré urobí pápež musí byť naplnené,“ dodal Juraj Ďuriš.

FOTO: Muzikál o Jánovi Pavlovi II. z dielne DAB je prvým v dejinách
7
Galéria
Foto: Lucia Lauková / Zdroj: Dnes24.sk

Môže vás zaujímať:

FOTO: DAB v Nitre slávnostne otvorilo sezónu, uvedie 7 nových predstavení

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM