Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Fórum dizajnu oslavuje v Nitre 20 rokov, predstavujú tie najlepšie diela

Fórum dizajnu je súčasťou veľtrhu Nábytok a bývanie v Nitre už 20 rokov. Okrúhle výročie si pripomína expozíciou toho najlepšieho od jej vzniku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Fórum dizajnu oslavuje v Nitre 20 rokov, predstavujú tie najlepšie diela
8
Galéria
Zdroj: TASR

Fórum dizajnu si pripomína 20. výročie svojej existencie. Organizátori podujatia, ktoré je súčasťou medzinárodného veľtrhu Nábytok a bývanie v Nitre, sa rozhodli pri tejto príležitosti vybrať na tohtoročnú prezentáciu autorského dizajnu dizajnérov, ktorí sa pravidelne zúčastňovali na výstave už od jej vzniku. „Témou tohtoročnej výstavy sú Výzvy a inšpirácie – 20 rokov Fóra dizajnu,“ povedal hovorca nitrianskeho výstaviska Martin Lužbeťák. Výstava potrvá do 12. marca.

Vznik Fóra dizajnu

Koncepcia výstavy Fóra dizajnu, ktoré je prehliadkou dizajnérov, firiem a študentov, vznikla na pôde Vysokej školy výtvarných umení v polovici 90. rokov minulého storočia. Od jej začiatkov sa na jej obsahu podieľali Ivan Čobej a Katarína Hubová, ku ktorým sa neskôr pridala Adriena Pekárová. Súčasná koncepcia výstavy sa zameriava na niekoľko okruhov. Patria k nim Laureáti ceny Fóra dizajnu, Dizajnéri a firmy, Školy a študenti. „Aj keď si pripomíname minulosť, chceme ju doplniť o súčasné produkty. Starší aj nový dizajn vedľa seba vypovedá o kontinuite, vývoji a perspektívach,“ skonštatovala Helena Veličová zo Slovenského centra dizajnu.

Ocenené práce

Počas existencie súťaže o Cenu Fóra dizajnu je desať držiteľov ocenenia, ktorí mali možnosť usporiadať samostatnú výstavu v galérii SCD Satelit. Na tohtoročnej jubilejnej výstave vystavujú organizátori aspoň jednu prácu z kolekcie, za ktorú laureáti ocenenie získali. Zároveň si pripomínajú dizajnérov, ktorí pravidelne vystavovali aspoň v začiatkoch na tejto prehliadke súčasného nábytku a interiérových doplnkov. Mnohí z nich sa spájajú aj so značkou významných slovenských výrobcov.

Pozrite si fotografie z jubilejného ročníka výstavy Fórum dizajnu v priloženej galérii!

FOTO: Fórum dizajnu oslavuje v Nitre 20 rokov, predstavujú tie najlepšie diela
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM