Kultúra

FOTO: Festival Slavica ukončil nitrianske mestské slávnosti, nechýbal sprievod

Medzinárodný folklórny festival Slavica ukončil trojdňové mestské slávnosti Nitra, milá Nitra. Folklórne súbory z Bieloruska, Poľska, Moravy, zo Srbska a Slovenska na Svätoplukovom námestí prezentovali kultúru svojej krajiny prostredníctvom vystúpení. Pozrite si fotografie z úvodného sprievodu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Festival Slavica ukončil nitrianske mestské slávnosti, nechýbal sprievod
25
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

Sprievod krojovaných kultúrnych súborov, škola slovenského ornamentu a exteriérová výstava slovenského ornamentu boli súčasťou deviateho ročníka festivalu. „Nitru vnímame a propagujeme ako centrum karpatského a podunajského slovanstva. Nitra je staré slovanské mesto a kultúra vychádzala práve odtiaľto,“ povedal Miloš Zverina, predseda občianskeho združenia Slavica, ktoré je organizátorom festivalu.

Cyrilometodské slávnosti, ktoré sa začali v Nitre v pondelok 3. júla, sprevádzali kultúrne, historické a duchovné podujatia. Program otvorila konferencia Cyrilo-metodské dedičstvo v Ponitrianskom mú­zeu.

Súčasťou prvého dňa mestských osláv bol aj Nitriansky jarmok, Pivné slávnosti, predstavenie muzikálu Povolanie pápež v Divadle Andreja Bagara a večerný koncert skupiny Gladiátor.

Druhý deň slávností pokračoval v utorok 4. júla Putovaním po stopách svätých Cyrila a Metoda, ktoré sa začalo pri románskom kostolíku svätého Michala v Dražovciach. Odtiaľ pútnici pokračovali pešo alebo na bicykloch ku Zoborskému kláštoru a do archeoskanzenu na Martinskom vrchu. Poslednou zastávkou bolo Svätoplukovo námestie v centre Nitry.

Pod hradbami Nitrianskeho hradu ľudí zaujal dvojdňový historický festival Pribinova Nitrawa, na ktorom sa zišlo desať dobových spolkov s viac ako sto účastníkmi.

Pozrite si fotografie sprievodu účastníkov festivalu Slavica.

FOTO: Festival Slavica ukončil nitrianske mestské slávnosti, nechýbal sprievod
25
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM