Lucia Lauková Kultúra

FOTO: Festival Ars Organi sa chýli ku koncu, predposledný koncert patril Nórovi

Na predposlednom koncerte tohtoročného festivalu Ars Organi v Nitre sa predstavil mladý Nórsky organista Eivind Berg. Na Slovensku hral po prvýkrát.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Festival Ars Organi sa chýli ku koncu, predposledný koncert patril Nórovi
3
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra

10. ročník medzinárodného organové festivalu ARS ORGANI NITRA sa blíži k koncu. Počas štvrtého a zároveň predposledného koncertu zahral v nedeľu 21. mája návštevníkom kostola sv. Ducha v Nitre mladý nórsky organista Eivind Berg. Umelec v súčasnosti študuje na Hudobnej univerzite vo Viedni.

Nórsky večer v Nitre

„Po úvodnej skladbe ešte zo 14. storočia, ktorá patrí k najstarším dielam pre organ, zazneli skladby Johanna Sebastiana Bacha. Virtuózne Prelúdium a fúga in D ako i dva najťažšie Bachove chorály "Vater unser im Himmelreich“ a „Jesus Christus, unser Heiland“ zahral s ľahkosťou," povedal Juraj Macko. Ako dodal suverénnosť bolo cítiť i v ďalších dvoch skladbách autorov Egila Hovlanda a Edvarda Griega, ktorí reprezentovali nórsku tvorbu. Nórsky umelec hral na Slovensku po prvýkrát v Nitre a v Nitre sa mu veľmi páčilo.

Záverečný koncert

Tohtoročný festival vyvrcholí v nedeľu 28. mája koncertom vynikajúceho francúzskeho organistu v Piaristickom kostole sv. Ladislava. Johann Vexo, ktorý je organistom v parížskom Notre-Dame a titulárnym organistom v katedrále v Nancy, si pripravil pestrý a náročný program pozostávajúci z diel J. S. Bacha, Ch.-M. Widora, C. Francka, J. Alaina, L. Vierna a M. Duruflé. Viac informácií nájdete na webstránke festivalu www.organfest.sk.

Fotografie z koncertu nájdete v priloženej galérii!

FOTO: Festival Ars Organi sa chýli ku koncu, predposledný koncert patril Nórovi
3
Galéria
Zdroj: Ars Organi Nitra
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM