Rastislav Búgel Samospráva

Firma, ktorá dodáva teplo do desiatok zariadení kraja: Finančná injekcia 729 000 €!

Nitriansky samosprávny kraj (NSK) zvýši základné imanie vo svojej spoločnosti Energo-SK, ktorá spravuje kotolne a dodáva teplo a teplú vodu do desiatok zariadení patriacich kraju.

Ilustračný obrázok k článku Firma, ktorá dodáva teplo do desiatok zariadení kraja: Finančná injekcia 729 000 €!
Zdroj: TASR

Regionálni poslanci na svojom dnešnom rokovaní rozhodli, že základné imanie tejto akciovej spoločnosti zvýšia o 729 000 eur. Peniaze Energo-SK využije okrem iného aj na splatenie svojich záväzkov. Dnešná finančná „injekcia“ nie je prvá, ktorú krajská energetická firma z rozpočtu NSK získala. Napríklad v októbri 2009 dostala pôžičku 760 000 eur a o pár mesiacov na to, vo februári 2010, jej kraj požičal ďalších 639 000 eur.

Mala zabezpečiť nižšie ceny

Aj preto sa v krajskom zastupiteľstve vedú diskusie o tom, či je prevádzkovanie firmy Energo-SK pre NSK výhodné. Predseda kraja Milan Belica pripomína, že firma Energo-SK bola založené aj preto, aby hromadne nakupovala energiu pre inštitúcie NSK a zabezpečila tak zníženie jej ceny. Na zodpovedné rozhodnutie o jej ďalšom osude bude podľa neho potrebné vypracovať presnú analýzu.

Belica bráni Energo

„Energo je akciová spoločnosť, ktorá má za cieľ zlacňovať procesy nakupovania energie. Za dodávky energie do našich škôl a ďalších zariadení by sme tak či tak museli doplácať. Energo dokáže vysúťažiť cenu, ktorá je množstvová a lacnejšia. A v tom je poézia tejto spoločnosti. Tá diskusia sa často zvrháva len na to, že koľko má Energo mínusov a nikto nezhodnotí, čo by nás stálo, keby sme postupovali podľa modelu, že si bude napríklad každá škola nakupovať energie zvlášť a koľko nás stojí, keď nakupujeme energiu podľa modelu zastrešeného Energom,“ povedal Belica.

Zo 150 ostala tretina

Podľa poslanca Zoltána Daniša bolo chybné niekdajšie rozhodnutie krajského zastupiteľstva, podľa ktorého sa zrušila povinnosť inštitúcií NSK odoberať energiu a teplo od spoločnosti Energo-SK. „Teraz je to na báze dobrovoľnosti. Takže namiesto 150 našich organizácií nakupuje od Energa iba niečo vyše 50 inštitúcií,“ skonštatoval Belica.

Neplatenie faktúr

Niektorí poslanci upozorňovali aj na skutočnosť, že viaceré krajské organizácie napojené na Energo-SK neuhrádzajú svoje faktúry včas, čím akciovú spoločnosť dostávajú do druhotnej platobnej neschopnosti. „Dokonca sa spoliehajú na to, že najlepšie je neplatiť Energu. Proste predpokladajú, že kraj nezruší už z princípu nejakú školu, len preto, lebo je jeho. Toto treba riešiť. Ten manažment musí byť zodpovedný. Tam bude treba vyvádzať aj konkrétne zodpovednosti, pokiaľ sa niekto správa neekonomicky a jednoducho tie prostriedky vynakladá neefektívne,“ skonštatoval Belica.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM