Lucia Lauková Správy

Firma hrozí súdom: Žiada aby radnica prevzala záväzky po zrušenej organizácii

Nitrianska organizácia Mestské služby končí a všetky jej kompetencie i záväzky prechádzajú pod mesto Nitra. Spoločnosť, ktorá uzaverela nájomnú zmluvu žiada magistrát o plnenie zmluvných povinností.

Ilustračný obrázok k článku Firma hrozí súdom: Žiada aby radnica prevzala záväzky po zrušenej organizácii
Foto: Rastislav Búgel

Nitrianska radnica sa zbaví príspevkovej organizácie Mestské služby a s nimi aj záväzku prenajať si pozemky v areáli bývalej kafilérie. Na návrh primátora Jozefa Dvonča mestské zastupiteľstvo na svojom marcovom rokovaní rozhodlo o zrušení tejto príspevkovej organizácie k 31. marcu.

Prenajaté pozemky nepotrebujú

Činnosti Mestských služieb prejdú spolu s pracovníkmi priamo pod mestský úrad, prevádzku kompostárne budú zabezpečovať Nitrianske komunálne služby. Všetky uzavreté a vykonateľné záväzky, práva a povinnosti Mestských služieb prejdú priamo na mesto. Výnimkou je iba nájomná zmluva, ktorú zrušená organizácia podpísala so spoločnosťou N-Adova ešte v roku 2010 a na základe ktorej si Mestské služby mali od tejto firmy prenajať časť pozemkov v areáli bývalej kafilérie za mesačné nájomné 21 000 eur. Podľa radnice však mesto tieto pozemky nepotrebuje a nájomná zmluva nikdy nenadobudla právoplatnosť. Preto ani nebol určený právny nástupca k tomuto záväzku.

Zmluvu považujú za platnú

Takýto postup sa však nepáči firme N-Adova, ktorá zmluvu považuje za platnú a na jej základe žiada mesto o platenie nájomného. Spoločnosť pred niekoľkými dňami vyzvala magistrát, aby si prenajaté nehnuteľnosti prevzal a plnil si svoje zmluvné povinnosti. Prednosta mestského úradu Igor Kršiak však upozornil, že prevzatie nehnuteľností v bývalej kafilérii je viazané k viacerým okolnostiam, ktoré zo strany firmy N-Adova neboli naplnené. Ide napríklad o nepredloženú, zmluvne dohodnutú dokumentáciu.

Obrátia sa na súd

Súkromná firma však už radnici odkázala, že ak si mesto nebude plniť svoje zmluvné povinnosti, obráti sa na súd. Vo svojom stanovisku N-Adova uvádza, že má s Mestskými službami platný zmluvný vzťah. Zároveň upozorňuje, že uznesením mestského zastupiteľstva, ktoré považuje za protizákonné, môže byť firma priamo poškodená na svojich právoplatných záujmoch. Preto sa už N–Adova obrátila aj na prokuratúru. „S ohľadom na priamu hrozbu nezákonného konania si dovoľujeme požiadať Okresnú prokuratúru Nitra o preskúmanie zákonnosti postupu uvedeného samosprávneho orgánu a súčasne o vykonanie opatrení na predídenie porušenia zákonnosti v predmetnej veci,“ uvádza sa v stanovisku spoločnosti.

Riskujú súdny spor

Na hrozbu súdneho sporu poukázali viacerí poslanci, ktorých zaujímalo aj vyvodenie zodpovednosti v prípade neúspechu na súde. „Chcem sa opýtať, že či schválením tohto uznesenia chceme riskovať súdny spor, ktorý môže hroziť a spolu s ním možno aj následná finančná ujma? Či nehrozí, že mestské zastupiteľstvo prijatím tohto návrhu zbaví zodpovednosti niekoho, kto podpísal zjavne nie až tak veľmi výhodnú zmluvu? A kto vlastne zoberie zodpovednosť v prípade neúspechu v súdnom spore, ktorý by mohol nastať? Pretože ako všetci vieme, kolektívna zodpovednosť neexistuje, čiže prenesením zodpovednosti na mestské zastupiteľstvo tým pádom za toto nikto nie je zodpovedný,“ upozornil mestský poslanec Ján Greššo.

Nejasné dôvody

Poslanec Miloš Dovičovič zasa upozornil na nejasné dôvody, pre ktoré sa Mestské služby majú rušiť. „Ako koncepčne uvažujeme, keď pred tromi mesiacmi sme odhlasovali prechod viacerých činností na Mestské služby a teraz zasa všetko presúvame späť na mestský úrad?“ pripomenul.

Výstavba bytov

Mestské zastupiteľstvo napokon zrušenie Mestských služieb odsúhlasilo. Zároveň prijalo uznesenie, že v ich areáli na Tehelnej ulici by mali vyrásť nové byty. „Vzhľadom na to, aby nevznikli dohady, že máme nejakého záujemcu o kúpu tohto areálu alebo niečoho takého, tak tieto priestory sú určené na bytovú výstavbu v réžii mesta. A samozrejme, že vydáme pokyn, aby sa pripravovala táto výstavba prostredníctvom Štátneho fondu rozvoja bývania,“ doplnil primátor Jozef Dvonč.

Môže vás zaujímať:

Mestské služby v Nitre končia: Radnica už vie ako naloží s priestormi

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM