Rastislav Búgel Správy

Filantropi podporia komunitné projekty: V Nitre vznikne Hobití dom a Rozprávková záhrada!

Mladí ľudia od 15 do 30 rokov sa uchádzali o grant v 11. ročníku grantového programu Mladí nitrianski filantropi do 13. marca 2013. V Nitre tak vznikne Hobití dom a Rozprávková záhrada.

Ilustračný obrázok k článku Filantropi podporia komunitné projekty: V Nitre vznikne Hobití dom a Rozprávková záhrada!
Foto: Rastislav Búgel

„K termínu uzávierky sme prijali rekordný počet 30 projektov z celého nitrianskeho kraja. Po osobných stretnutiach s mladými žiadateľmi sme sa rozhodli podporiť 8 projektov v hodnote 1 900 eur,“ hovorí Zuzana Čapčíková, členka mladých filantropov pri Nitrianskej komunitnej nadácii. Priamo v Nitre boli podporené štyri projekty.

Vytvoria Rozprávkovú záhradu

Podporu vo výške 300 eur získal projekt Záhrada – ROZA. Na sídlisku Diely sa nachádza zanedbaný dvor, na ktorom chcú vytvoriť čarovné miesto – Rozprávkovú záhradu. Jednotlivé komponenty ROZA navrhlo iba 6-ročné dievčatko. Stretne sa tu široká komunita ľudí zo sídliska, ktorá spoločne vyčistí petangové ihrisko, zostrojí pirátsku loď, zmyslový kútik a iné.

V súlade s prírodou

V priestoroch nitrianskeho Hideparku vznikne Hobití dom. Prerobia tu existujúcu unimobunku na prírodnú ukážkovú stavbičku, ktorá bude slúžiť na workshopy, stretávanie, piknikovanie a iné. Stavbu nazvali Hobití dom na základe inšpirácie príbehom Hobit, kde postavy žili v súlade s prírodou.

Oddychová zóna

Združenie STORM vytvorí v nitrianskom Hideparku na hudobných festivaloch počas jari a leta chillout zónu jako preventívny priestor na oddych a upokojenie pre mladých. „Hlavným cieľom bude znížiť riziko sexuálneho správania, užívania drog a alkoholu, ktoré budú šírené rôznymi diskusiami, radami a zároveň aj pútavými predmetmi – vytvoria preventívne podpivníky, reflexné pásky,“ stojí v materiáloch o projekte.

Odbúrajú predsudky

Združenie Zelená Zebra chce odbúrať predsudky ľudí voči vegánskej a vegetariánskej strave. Stane sa tak vrámci projektu Trafovegabarter. Ten sa uskutoční v areáli nitrianskej Fotogalérie Trafačka v júni a v septembri 2014. Komunite poskytnú nápady, tipy a triky, ako jesť zdravo, od skúsených odborníkov a foodblogerov a vzájomne si môžu vymeniť recepty a rady nielen z kuchyne, ale i zo života. Vstupné na túto akciu je jedlo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM