Monika Földešiová Rôzne

Figeľov „omyl“ stál vodičov peniaze i nervy

Generálna prokuratúra (GP) SR podala protest proti opatreniu, ktorým ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácií spoplatnilo úsek rýchlostnej cesty R1 cez Nitru.

Ministerstvo si podľa GP nesplnilo zákonnú povinnosť prerokovať svoj postup s mestom Nitra. TASR informovala hovorkyňa GP Svetlana Močková. „S prihliadnutím na všetky skutočnosti je zrejmé, že protestom prokurátora napadnuté opatrenie odporuje zákonu. Preto je nevyhnutné ho zrušiť a nahradiť opatrením zodpovedajúcim zákonu,“ //povedala hovorkyňa. Ministerstvo pod vedením Jána Figeľa (KDH) vydalo napadnuté opatrenie 28. októbra minulého roka. //„Ministerstvo postupovalo podľa zákona o pozemných komunikáciách, z ktorého vyplýva prerokovať dopravné značenie aj s obcou, ak ide o zastavané územie alebo o územie určené na zastavanie. Keďže umiestnenie informatívnej smerovej dopravnej značky, ktorá informuje o názve a o začiatku obce, nasvedčuje o území, ktoré nie je zastavané a nebolo zrejmé, že sa jedná o územie určené na zastavanie, ministerstvo prerokovalo tento projekt len s Ministerstvom vnútra,“ vysvetľuje kroky rezortu dopravy jeho hovorca Martin Krajčovič.

Vedenie Mesta Nitra je presvedčené, že ministerstvo porušilo spoplatnením úseku rýchlostnej cesty R1 zákon. Primátor Jozef Dvonč reagoval na spoplatnenie približne trojkilometrového úseku listom, ktorý ešte v októbri minulého roka zaslal rezortnému ministerstvu. Ako uviedol, „plánovanú zmenu malo ministerstvo prerokovať s mestom, pretože cesta vedie územím mesta určeným na zastavanie.“ Podľa územného plánu Nitry má v lokalite vyrásť nová štvrť Párovské Lúky. Ministerstvo však trvá na tom, že cesta prechádza extravilánom.

Severný obchvat Nitry slúžil bezplatne vyše 20 rokov pre tranzitnú, ale aj miestnu dopravu. Tvorí prepojenie medzi mestskými časťami Klokočina a Zobor, využívajú ho aj ľudia smerujúci z mesta do Metra alebo do firiem v Lužiankach. Po spoplatnení úseku sa autá bez diaľničnej nálepky presúvajú do centra mesta, kde zhoršujú už tak kritickú dopravnú situáciu.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM