Lucia Lauková Kultúra

Festival Ars Organi v Nitre: Famóznym koncertom ho zakončil virtuóz Peter Frisée

Festival organovej hudby zakončil koncert mladého rakúskeho organistu. Peter Frisée sa postaral o famóznu bodku za tohtoročným Ars Organi v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Festival Ars Organi v Nitre: Famóznym koncertom ho zakončil virtuóz Peter Frisée
Zdroj: Archív ARS ORGANI NITRA

Počas tohtoročného festivalu Ars Organi sme si mohli v Nitre vychutnať päť koncertov. Piaty sa konal poslednú májovú nedeľu v priestoroch piaristického kostola v Nitre. Milovníci organu a organovej hudby si vypočuli majstrovstvo a virtuozitu Petra Frisée, ktorý pôsobí ako hlavný organista dekanátu a vedúci cirkevnej hudby v druhom viedenskom obvode. „Je aktívny nielen ako sólista doma i v zahraničí, ale taktiež spolupracuje s viacerými ansámblami a angažuje sa v hudobnom manažmente,“ uviedla umelecká riaditeľka Mária Magyarová Plšeková.

Zazneli skladby velikánov

Ako uviedla Mária Magyarová Plšeková rakúsky hosť vo svojom recitáli v piaristickom kostole sv. Ladislava predstavil okrem renesančných tancov dvoch velikánov organovej hudby – Johanna Sebastiana Bacha a Charles-Marie Widora. Bachovo Prelúdium a fúgu e mol, BWV 548 Frisée dôvtipne predelil Largom z triovej sonáty BWV 529, čím celé dielo získalo celkom iný rozmer. „Prísnosť, virtuozita a vznešená krása charakteristické pre „E- molku“ vystriedalo meditatívne Largo, ktoré umelec chápal ako pohľad z tmy do svetla, zo života do smrti, zo súčasnosti do večnosti,“ povedala umelecká riaditeľka Mária Magyarová Plšeková.

Podľa jej slov sa do úplne iného sveta preniesli poslucháči počas 35-minútovej Symfónie č. 5 f mol, op. 42/1 francúzskeho skladateľa a organového „mága“ Charles-Marie Widora. „Piata symfónia patrí k Widorovým najhranejším a svojou melodickosťou patrí k najznámejším organovým skladbám vôbec. Slávna Toccata z tejto symfónie bola skvelou bodkou za týmto ročníkom,“ priznala umelecká riaditeľka Mária Magyarová Plšeková.

Jubileum festivalu

Spokojnosť s tohtoročným festivalom neskrývala ani umelecká riaditeľka Mária Magyarová Plšeková. V Nitre sa predstavili koncertní organisti z Maďarska, Rumunska, Talianska, Rakúska a Slovenska. Dokonca prezradila že v myšlienkach a prípravách je už v budúcom jubilejnom ročníku, keď ARS ORGANI oslávi už 10. ročník svojej existencie. Blížiace sa jubileum festivalu dáva tušiť výnimočné koncerty. Znova o rok sa priaznivci organovej hudby majú na čo tešiť.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM