Lucia Lauková Kultúra

Fašiangy sú tu: TOTO sú najznámejšie strašidlá, ktoré naháňali hrôzu v Nitre

K fašiangovému sprievodu neodmysliteľne patria aj masky. Inšpirujte sa najznámejšími strašidlami, ktoré kedysi prebývali pod Zoborom.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangy sú tu: TOTO sú najznámejšie strašidlá, ktoré naháňali hrôzu v Nitre
12
Galéria
Foto: Rastislav Búgel

V Nitre vyvrcholia fašiangové oslavy 2. marca na Svätoplukovom námestí. Každoročne začína zábava fašiangovým sprievodom, v ktorom sa strieda jedna maska za druhou. Ak sa chcete pridať a byť naozaj strašidelní, inšpirujte sa príbehmi o hrôzostrašných bytostiach, ktoré v minulosti kradli pokojný spánok ľuďom pod Zoborm.

Bezhlavý mních

Vo svojom článku popisuje nitrianske strašidlá Ladislav Martinček. Podľa neho bol najznámejším strašidlom, ktoré pôsobilo v hornej časti Nitry na Hradnej ulici, bezhlavý mních. Tomu komu sa zjavil sa údajne stala nejaká pohroma, nešťastie alebo prírodná katastrofa.

Ako jeho pomenovanie naznačuje, Bezhlavý mních nemal hlavu, nosil oblečené františkánske rúcho a na nohách mal sandále. Ako ku každému strašidlu aj k tomuto sa viažu rôzne príbehy. Jeden z nich uvádza Ladislav Martinček v článku. „Spomínam si na priateľa, ktorý údajne mnícha bez hlavy videl. Počas nočnej búrky udrel blesk do jeho rodičovského domu, ktorý ľahol popolom,“ uvádza vo svojom článku Ladislav Martinček.

Skúpy mlynár

Ďalšie strašidlo sa podľa povesti zjavovalo v uličke od Mostnej ulice na hradný kopec. Podľa Ladislava Martinčeka sa vraj na konci cestičky presne o polnoci zjavoval človek prosiaci o almužnu s klobúkom v rukách. Vtedajší obyvatelia verili, že to je duch skúpeho mlynára Rismana, pretože zakaždým keď mu do klobúka hodili pár šestákov, peniaze z klobúka vypadli. Podľa povesti za svoju skúposť musel takto pykať.

Obranca hradu

Stráž pred bránou Nitrianskeho hradu vraj kedysi držal čierny pes s veľkými krvavými očami a dlhým chvostom. Podľa legendy to bol trest pre Turka, ktorý pred hradnou bránou zabil veľa obrancov a tak musel pri nej držať stráž.

Bosorka s podkovami

V dedinke Tormoš, v dnešnej mestskej časti Chrenová, kedysi vraj mátali bosorky. Avšak jedna z nich si na strašenie vybrala nesprávneho gazdu, ktorý sa nenechal prekabátiť. Podľa povesti mal gazda štyri kravy, ktoré zrazu nedávali mlieko. Cez noc si dal pozor a maštaľ pozorne sledoval. Okolo polnoci si všimol, ako do maštale vkĺzla starena. Aby si ju gazda nevšimol, premenila sa na kravu. Gazda mal však kravy zrátané a rýchlo zbadal, že namiesto štyroch je ich v maštali päť. Bosoráctvo zaraz prekukol a rozhodol sa všetkých 5 kráv podkuť. Piata krava sa podľa povesti už nikdy viac u neho neukázala.

Inpširujte sa parádnymi maskami z predošlých ročníkov fašiangov v Nitre!

Foto: ilustračné

Fašiangy sa blížia: TOTO sú najznámejšie strašidlá, ktoré naháňali hrôzu v Nitre
12
Galéria
Foto: Rastislav Búgel
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM