Rastislav Búgel Kultúra

Fašiangová veselica sa blíži: V Nitre si užijeme jarmok a kultúru s prehliadkami

Jarmok, sprievod masiek a bohatý kultúrny program vyplnia tohtoročné fašiangové slávnosti v Nitre.

Ilustračný obrázok k článku Fašiangová veselica sa blíži: V Nitre si užijeme jarmok a kultúru s prehliadkami
Foto: Rastislav Búgel

V minulosti bolo vyvrcholenie týchto sviatkov vždy v utorok, radnica však po pripomienkach obyvateľov už po druhý raz presunula fašiangy na sobotný termín. „Mesto Nitra sa dlhodobo snaží udržiavať tradíciu zachovávania rôznych kalendárových obyčají. Jednou z nich sú aj fašiangy. Snažíme sa do mestského priestoru doniesť tradičné zvyky, ale samozrejme skombinované a obohatené o moderné prvky. Tento rok pripravujeme fašiangy na sobotu 25. februára,“ uviedla vedúca odboru kultúry na mestskom úrade Dagmar Bojdová.

Na Svätoplukovom námestí sa v tento deň bude už dopoludnia konať jarmok, kde budú môcť návštevníci ochutnať zabíjačkové špeciality a tradičné fašiangové dobroty. „Popoludní už začneme s kultúrnym programom. Pretože je to veselý deň, vyhlasujeme pre tých, ktorí majú zmysel pre humor, veľké stretnutie všetkých hráčov na čomkoľvek. To znamená, že každý môže prísť napríklad s činelmi, s hrebeňmi, s hrncami a hocičím, čo sa dá použiť ako hudobný nástroj. Budeme sa snažiť vytvoriť veľký orchester priamo na ulici. Potom nám kapela Vrbovskí víťazi ukáže, ako sa na takéto nástroje hrá, aby si všetci účastníci mohli spolu zahrať známu pieseň Pec nám spadla,“ povedala Bojdová.

Okrem Vrbovských víťazov sa bude o dobrú náladu starať aj skupina Lojzo, ktorá na námestí privíta veľký fašiangový sprievod. „Zamaskovať a pridať sa k bubeníkom, folklórnym súborom, chodúliarom a rôznym maškarám môže naozaj každý, kto sa chce dobre zabaviť,“ pozýva Bojdová. Ako pripomenula, slávnosti vyvrcholia pochovávaním basy a ukážkami slovenských fašiangových zvykov v podaní súboru Tradícia z mestskej časti Dražovce.

Súčasťou nitrianskych fašiangov budú aj oslavy Svetového dňa sprievodcov cestovného ruchu. Mesto Nitra pri tejto príležitosti pripravilo pre všetkých návštevníkov bezplatnú prehliadku s výkladom odborného sprievodcu. Fašiangové potulky uličkami Dolného a Horného mesta sa 25. februára začnú o 13.00 h pred Nitrianskym informačným systémom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM