Rastislav Búgel Futbal

Fanúšikovia v šoku: Nitra končí v pohári!

Za duel so Spartakom nebudú trpieť iba zainteresovaní hráči. Svoje si odpyká aj klub. Tomu bude, okrem finančnej pokuty, zastavená činnosť na dva zápasy. To znamená vypadnutie zo Slovenského pohára. Fanúšik je nespokojný a právom.

Piatkové stretnutie 9. kola Corgoň ligy medzi Nitrou a Trnavou (1:3) malo dohru na pôde disciplinárnej komisie Slovenského futbalového zväz (DK SFZ). Vedenie disciplinárky udelilo tresty trom vylúčeným hráčom Nitry, pričom najhoršie obišiel guinejský futbalista Seydouba Soumah, ktorý „vyfasoval“ šesťmesačný trest a finančnú pokutu.

V spomínanom stretnutí udelil hlavný rozhodca tri červené karty domácim futbalistom Mariánovi Kolmokovovi, Marekovi Szabóovi a Soumahovi. Najviac zarezonovalo vylúčenie guinejského futbalistu, ktorý skočil na ležiaceho Čarnotu a následne udrel do tváre kapitána Spartaka Miroslava Karhana i hlavného rozhodcu Mareka Mastiša.

[blockquote]**„Kol­mokov dostal za zmarenie jasnej gólovej šance zákaz na tri stretnutia. Szabó dostal za vylúčenie s predchádzajúcim napomenutím jedno stretnutie. Tretí prípad bol prípad Soumaha, ktorý sa previnil v štyroch rovinách.Po prvé – hrubým nešportovým správaním voči divákom, druhý prejav je napadnutie hráča číslo 17 na trávniku v ležiacej polohe, tretí okruh bolo napadnutie hráča Trnavy a štvrté bolo inzultácia rozhodcu hráčom na hracej ploche. Za toto sme pristúpili k potrestaniu. Nesčítavali sme prehrešky, vychádzali sme z toho najťažšie trestaného a k ostatným sme pristúpili ako k priťažujúcej okolnosti. Za tieto previnenia bol potrestaný na 6 mesiacov od 14. septembra a pokutou 3400 eur,“ **uviedol predseda disciplinárnej komisie Štefan Kridla.[/bloc­kquote]

Trest si odpyká aj klub. Nitre za inzultáciu rozhodcu hráčom zastavili pretekársku činnosť A-mužstva na dva zápasy. Klubu tak odpočítajú tri body za nasledujúci ligový duel so Slovanom a ďalšie tri za stretnutie 3. kola Slovenského pohára s Myjavou, čiže zo súťaže vypadne. Nitra napriek tomu musí oba duely riadne odohrať. Tri body v Corgoň lige sa jej odčítajú až po ukončení sezóny, po zápase 3. kola Slovenského pohár so Spartakom Myjava aj v prípade víťazstva ukončí svoje účinkovanie v turnaji. Navyše musí zaplatiť aj pokutu 10.000 eur. **„Má povinnosť odohrať stretnutie s plnou parádou, aby nebola narušená celistvosť súťaže. Musí to tak byť, aby žiadny iný tím nemal z verdiktu výhodu. Ak Slovan s Nitrou prehrá, nepripíše si do tabuľky žiadne body,“ **dodal Kridla.

Nitrianski funkcionári i samotný hráč tvrdili, že Soumaha k jeho skratovému konaniu vyprovokovali rasistické a hanlivé pokriky z úst trnavských hráčov. Podľa slov hráča išlo najmä o Karhana, Patrika Čarnotu a Petra Čvirika. Spartak však v oficiálnom vyhlásení všetky obvinenia poprel, čo kapitán Čvirik zopakoval aj po rokovaní DK. „Sú to výmysly toho chlapca, ktorý očakáva najnižší trest. Absolútne môžem povedať, že ani jeden z hráčov na neho nemal žiadne rasistické útoky. Bol to normálny zápas a asi neuniesol takú tvrdšiu hru Trnavy, ktorá eliminovala najlepšieho hráča Nitry. Teraz si trochu poplakal,“ uviedol.

Disciplinárna komisia tak nepotrestala žiadneho z trnavských futbalistov.** „Objasnil nám, prečo k tomu prišlo, no jeho tvrdenia neboli právne dokázateľné. Zo strany hráča navyše došlo k pohoršujúcim prejavom voči divákom. Navyše ani jeden z rozhodcov vo svojom vyjadrení neuviedol, že by podobné výroky a urážky započul. V zápise od delegáta nie je uvedená ani zmienka o tom, že by mal byť niekto z Trnavy potrestaný. Po vyhláseniach nitrianskych funkcionárov a samotného hráča sme však začali vo veci konanie,“** dodal Kridla s tým, že ide hlavne o prejavy hosťujúcich divákov po vyrovnávajúcom góle Nitry na 1:1.

[blockquote]„Dis­ciplinárna komisia sa musela držať zákonne stanovenej litery, takže z ich strany bol verdikt primeraný tomu, čo všetko sa udialo. Z našej strany to vnímame ako veľkú nespravodlivosť voči FC Nitra kvôli tomu, čo všetko sa stalo od začiatku zápasu. Nebojím sa povedať, že duel ovplyvnili rozhodcovia a všetko to bol následok toho, ako viedli zápas. Bol to skratový moment Soumaha, no ja sa mu osobne ani nečudujem, pretože tých vecí tam bolo už veľa. Všetky následky však zatiaľ nesie iba FC Nitra, je to veľká nespravodlivosť,“ uviedol prezident nitrianskeho klubu Jiří Magyar. Majitelia mužstva dokonca uvažujú o tom, či bude ďalej fungovať. „Dnes a zajtra sa k tomu postavíme a budeme veľmi uvažovať, či to má význam. Je veľmi reálne, že by Nitra skončila,“ dodal.[/blockquote]

Soumaha mali rasisticky urážať. **[link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.142895_Sou­mah-o-cirkuse-na-futbale:-Hraci-ma-rasisticky-urazali!]Jeho vyjadrenie si prečítate TU![/link] **Nitrania dostali výprask od poslednej Trnavy! [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.142706_Ni­tra-dostala-na-frak-od-posledneho-Spartaka]Viac sa dozviete TU![/link]

Nitra24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM