Rastislav Búgel Rôzne

Experimenty s tekutým dusíkom: Deti uvidia fyzikálne pokusy naživo!

Zaujímavé fyzikálne experimenty priblížia prírodné vedy verejnosti aj tento rok. Návštevníci zaujímavého podujatia sa môžu tešiť na experimenty s tekutým dusíkom a iné pokusy.

Ilustračný obrázok k článku Experimenty s tekutým dusíkom: Deti uvidia fyzikálne pokusy naživo!
Foto: Rastislav Búgel

Približne 25 zaujímavých fyzikálnych pokusov je pripravených počas 7. ročníka podujatia „Fyzika naživo“. Celá show sa tento rok nesie v duchu „ukážeme Vám to, čo učitelia v škole ukázať nemôžu alebo nestíhajú“. Tento rok určite budú zaujímavým zážitkom experimenty s tekutým dusíkom, ako aj ukážka kmitavého pohybu pomocou tenisových loptičiek. „Experimenty sú volené s ohľadom na vekovú hranicu cieľovej skupiny. Jednotlivé experimenty sú následne v krátkosti vysvetlené a je objasnený ich fyzikálny princíp. Určite za najpríťažlivejšie experimenty budú považované tie, ktoré budú mať nečakaný alebo prekvapivý výsledok,“ prezradila Ľubomíra Valovičová z UKF v Nitre.

Snaha o spopularizovanie

„Dôvodom prezentácie takouto formou je znížený záujem študentov o prírodné vedy, ako aj nemožnosť realizácie niektorých experimentov vzhľadom na prílišnú časovú alebo finančnú náročnosť. Chceme aj takouto formou pomôcť učiteľom pri výučbe fyziky,“ povedala Valovičová. Organizátori predpokladajú, že sa akcie zúčastní okolo 1000 žiakov z nitrianskeho kra­ja.

Zaujímavé eperimenty

„Tento rok sa veľká show bude vo veľa experimentoch líšiť od show pre školy. Bude obohatená o experimenty s tekutým dusíkom (napr. rozsvietime vlákno žiarovky pomocou dusíka) a zaujímavým spôsobom budeme (možno) praskať balóniky. Pripravili sme fyzikálny vianočný stromček, ktorý zasvietime ponorený vo vode,“ informuje Valovičová. Okrem toho sú pripravené pokusy s colou a mentosiek a iné.

Fyzikálne show pre školy prebehnú v utorok až štvrtok (17. – 19.12.) o 8:30 hod., 10:00 hod. a 11:30 hod. Veľká fyzikálna show pre verejnosť bude v stredu 18.12. o 17:00 ho­d.

Pozrite si video z minulého roka v našej galérii!

Fyzika naživo
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM