Rastislav Búgel Rôzne

Exekútori štartujú nový program: Chcú bojovať proti klientelizmu

Občan musí mať istotu, že exekútori budú vymáhať pohľadávky spravodlivo a nie živelne a so zbraňou v ruke. Slovenská komora exekútorov je pripravená vysporiadať sa s „čiernymi ovcami“.

Ilustračný obrázok k článku Exekútori štartujú nový program: Chcú bojovať proti klientelizmu
Zdroj: Webnoviny.sk

Slovenská komora exekútorov (SKE) štartuje akčný program Bližšie k ľuďom, ktorý má zlepšiť prácu exekútorov a zabezpečiť lepšie služby občanom. „Uvedomujeme si, že pôsobenie exekútorov nikdy nebude populárne, spravodlivá spoločnosť sa však bez nich nezaobíde,“ povedal v pondelok na tlačovej besede prezident komory Miroslav Paller. Tri piliere

Program Bližšie k ľuďom stojí na troch základných pilieroch – spravodlivosť, transparentnosť a ústretovosť. Spravodlivosť vníma komora ako základnú zásadu a zmysel práce exekútora. Občan podľa Pallera musí mať istotu, že sa pohľadávky budú vymáhať spravodlivo, zákonným spôsobom a nie živelne a so zbraňou v ruke.

„Transparentnosť vnímame tak, že práca exekútora musí byť kontrolovateľná a bez akýchkoľvek podozrení z nekalej činnosti. Slovenská komora exekútorov bude presadzovať nulovú toleranciu voči korupcii, klientelizmu a je pripravená vysporiadať sa s prípadnými „čiernymi ovcami“, ktoré sa vyskytujú v každom spoločenstve,“ konštatoval Paller.

Individuálny prístup

Ústretovosť predstavuje vyššiu informovanosť občanov o ich právach a povinnostiach v rámci exekúcie.„Budeme preferovať individuálny prístup exekútorov k jednotlivým prípadom, tak, aby ich cieľom nebolo šikanovanie občana, ale iba nastolenie spravodlivosti. Nie je naším cieľom zarábať na oklamaných ľuďoch, ktorí sa popálili na nevýhodných pôžičkách či na obchodných akciách šmejdov,“ vysvetlil Paller.

Komora exekútorov chce vlastnými informačnými kampaňami vystríhať ľudí pred pochybnými praktikami, ktoré ich môžu v konečnom dôsledku priviesť na mizinu. V rámci ústretovosti k občanom prichádza Slovenská komora exekútorov s pilotným projektom bezplatnej poradne pre ľudí, ktorí sa ocitli v exekúcii. Zlepšenie informovanosti

Súčasťou tejto služby bude umiestnenie širokého súboru najčastejšie sa vyskytujúcich otázok k exekúcii na našu webovú stránku www.ske.sk. „Bohužiaľ, právne povedomie mnohých občanov je nízke a často nemajú o exekúcii ani základné poznatky. Na našej stránke preto nájdu riešenia a rady k tým najbežnejším otázkam, s ktorými sa exekútori dennodenne stretávajú. Tieto rady budeme rozširovať aj formou bezplatných prednášok vo viacerých mestách,“ poznamenal prezident komory.

Osobné bezplatné poradenstvo

Ďalšou službou bude osobné bezplatné poradenstvo pre ľudí v exekúcii. Prostredníctvom e-mailovej adresy poradna@ske.sk si budú môcť ľudia dohodnúť termín a prísť osobne do sídla komory. V prípade, že sa tento projekt osvedčí, plánujú exekútori rozšírenie poradne do ďalších miest.

Náhodné prideľovanie

Slovenská komora exekútorov navrhuje aj elektronické prideľovanie spisov na krajovom princípe, má v prvom rade stransparentniť prácu exekútora. Prípady by sa prideľovali pomocou technického zariadenia tak, aby nebola možná manipulácia a aby prideľovanie bolo náhodné. Prípady by sa podľa veľkosti rozdeľovali do jednotlivých košov. Každý exekútorský úrad by dostával približne rovnaké množstvo proporčne rozdelených prípadov, ktoré by dokázali zabezpečiť chod úradu na dostatočnej materiálnej a personálnej úrovni. Dôležitým prvkom je krajská príslušnosť.

Znamenalo by to, že konkrétny prípad by riešil exekútor z toho istého kraja ako povinný, teda dlžník.„Tento postup funguje s úspechom na súdoch aj v iných oblastiach. Sme presvedčení, že pozitíva by priniesol aj do exekúcií. Z pohľadu občana bude priamym prínosom zlacnenie exekúcií. Prideľovanie na krajovom princípe znamená, že exekúciu občana zo Skalice nebude vykonávať exekútor z Michaloviec a občan musí pre predvolania precestovať celú republiku,“ konštatoval Paller.

Zníženie klientelizmu

Výrazne sa podľa neho zníži priestor pre klientelizmus. Anonymné prideľovanie vecí pretrhá niektoré nezdravé väzby medzi exekútormi a oprávnenými. Elektronické prideľovanie spisov funguje napríklad v Maďarsku, kde si podľa Pallera maďarskí kolegovia tento systém nevedia vynachváliť, pretože úplne odstránil korupciu aj iné neduhy. O zavedenie tohto systému sa snažia aj exekútori v Českej republike.

Slovenská komora exekútorov bude do konca roka meniť aj svoj etický kódex tak, aby reagoval na nový zákon a zároveň zvýšil transparentnosť v pôsobení exekútorov.

Zdroj: Webnoviny.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM