Lucia Lauková Samospráva

Energetickú agentúru mesto Nitra nezruší: Podľa analýzy by to bolo nevýhodné

Na základe požiadavky jedného z poslancov dalo mesto Nitra vyhodnotiť efektívnosť Energetickej agentúry. Z výsledku analýzy vyplýva, že jej zrušenie by pre mesto nebolo výhodné.

Ilustračný obrázok k článku Energetickú agentúru mesto Nitra nezruší: Podľa analýzy by to bolo nevýhodné
Zdroj: Dnes24.sk

Nitrianska radnica v súčasnosti neplánuje ukončiť činnosť Energetickej agentúry, ktorej je členom spolu s ďalšími právnickými osobami. Podľa slov primátora Jozefa Dvonča vyplýva nevýhodnosť takéhoto kroku aj z analýzy, ktorú magistrát vypracoval na základe požiadavky mestského zastupiteľstva. Vyhodnotiť možnosti zrušenia agentúry žiadal nezávislý poslanec Miloš Dovičovič, ktorý sa domnieva, že finančné prostriedky vynakladané na činnosť Energetickej agentúry neprinášajú primeraný efekt.

Museli by vrátiť dotáciu

Podľa vypracovanej analýzy je však pre mesto výhodnejšie agentúru prevádzkovať aj naďalej. V prípade, že by ju zrušilo, musela by radnica vrátiť dotáciu z Európskej únie v hodnote 212 263,61 eura. Mesto ju získalo v rámci programu Intelligent Energy – Europe. Jednou z podmienok pridelenia financií bola aj udržateľnosť projektu počas nasledujúcich rokov, pričom konečný termín je február 2018. „Ja si myslím, že zrušenie Energetickej agentúry by bol krok vedľa. My sme povinní plniť si záväzky v rámci projektu, ktorý tu bežal, a ktorý bol veľmi dôležitý z hľadiska zníženia emisií v meste Nitra a tiež pre činnosť Energetickej agentúry, ktorá vypracovala viaceré analytické materiály, nie len pre Nitru, ale aj pre ostatných členov združenia. Myslím si, že takéto úvahy sú úplne bezpredmetné a pokiaľ do skončenia projektu ešte vynaložíme nejaké prostriedky, tak vždy to bude lepšie, ako keby sme museli vrátiť celú sumu EÚ,“ skonštatoval Dvonč.

Energetické audity

O tom, aký bude osud Energetickej agentúry po uplynutí projektu, je podľa jeho slov predčasné uvažovať. K tomu sa budú musieť vyjadriť aj jej ďalší členovia, ktorými sú okrem Nitry aj mesto Vráble, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre, Energetické centrum Bratislava a Nitrianska teplárenská spoločnosť. „Momentálne tam pracujú dvaja pracovníci na plný úväzok a v združení je aktívnych päť členov. Keď sa ten projekt skončí a nebudeme mať povinnosť vrátiť zdroje z EÚ, tak potom môžeme pristúpiť k tomu, že sa v rámci združenia právnických osôb dohodneme, či uzavrieme činnosť agentúry, alebo si nájde náplň, napríklad v tom, že bude robiť energetické audity verejných budov. Lebo aj to je možnosť,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM