Rastislav Búgel Samospráva

Dvonč si konečne vybral viceprimátorov: Do funkcie nastúpi TÁTO dvojica mužov!

A je to tu! Nitriansky primátor Jozef Dvonč (Smer-SD) potvrdil, že si zvolil svojich viceprimátorov.

Ilustračný obrázok k článku Dvonč si konečne vybral viceprimátorov: Do funkcie nastúpi TÁTO dvojica mužov!
Foto: Rastislav Búgel

Od 5. februára sa funkcie zástupcu primátora ujme doterajší prednosta Okresného úradu v Nitre a mestský poslanec za stranu Smer-SD Martin Nemky. Druhým zástupcom primátora bude od 1. februára Ján Vančo, poslanec za KDH. Funkciu druhého zástupcu primátora bude vykonávať na polovičný úväzok. Obidvaja zástupcovia primátora súčasne pôsobia aj ako krajskí poslanci.

Voľbu viceprimátorov Nitry sprevádzalo v zastupiteľstve napätie, poslanci hovorili aj o rozporoch v samotnej strane Smer-SD. Dvonč začiatkom decembra oznámil, že využije právo vybrať si jedného alebo dvoch zástupcov do 60 dní od konania volieb. Bývalý viceprimátor a šéf poslaneckého klubu KDH Ján Vančo označil toto rozhodnutie za neštandardné. Primátor úvahy o sporoch v Smere odmietol napriek tomu, že sa rozhodol neakceptovať na funkciu viceprimátorky svoju stranícku kolegyňu Renátu Kolenčíkovú, ktorú odporučila koalícia Smer-SD a KDH.

Dvonč už vtedy vyjadril presvedčenie, že v Nitre stačí jeden viceprimátor na plný úväzok. Rozhodnutie nevymenovať viceprimátorov, ktorých mu ponúkla koalícia, súvisela podľa jeho slov s tým, že aj bývalý zástupca primátora Ján Vančo z KDH i Renáta Kolenčíková sú už poslancami Nitrianskeho samosprávneho kraja. Kolenčíková však bola presvedčená, že jej post viceprimátorky patrí na základe koaličnej zmluvy, ktorú Smer a KDH pred komunálnymi voľbami podpísali. Primátor poprel, že by sa pri výbere musel riadiť koaličnou zmluvou. „Pre mňa je záväzný zákon. Bol som účastný toho, keď sa robila koaličná zmluva, aj som podporoval koaličných poslancov. Nemám problém sa k tomu aj priznať, ale nepodpísal som koaličnú zmluvu s politickými stranami,“ povedal.

Z hľadiska počtu získaných poslaneckých mandátov si mohol na post druhého viceprimátora robiť nárok aj klub nezávislých a hnutia NOVA, ktorý je po Smere druhým najväčším v mestskom parlamente. Podľa jeho predsedu Štefana Štefeka, bývalého viceprimátora, je však menovanie svojho zástupcu výlučne v kompetencii primátora.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM