Rastislav Búgel Kultúra

Dva týždne podujatí pre veriacich: Začali sa mestské misie

Mestské misie začali v pondelok. Odštartoval sa tak program, ktorý bude počas dvoch týždňov sprevádzať veriacich Nitranov.

Ilustračný obrázok k článku Dva týždne podujatí pre veriacich: Začali sa mestské misie
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Mestské misie odštartovali

Všetky nitrianske rímskokatolícke farnosti sa v týchto dňoch zapájajú do mestských misií. Podujatia majú spoločného menovateľa. Je ním Rok viery a Cyrilo-metodské oslavy. V programe chcú veriaci osloviť všetky vrstvy obyvateľstva. Mestské misie sú zamerané aj na ľudí, ktorí nenavštevujú omše a nepraktizujú svoju vieru. Hlavný koordinátor podujatia P. Ján Kušnír SVD zdôraznil, že je „viac zameraný na evanjelizáciu, či už na školách, v nákupných centrách, na uliciach“.

Aj do väzníc

Skupiny veriacich tak postupne navštívia nemocnice, rómske komunity, zariadenia sociálnych služieb a väznice. a Kalvárii sú každý večer pripravené prednášky pre vybrané skupiny – pre učiteľov, lekárov, pre rozvedených, pochybujúcich i neveriacich.

Rozdelené na dve časti

Súčasťou programu prvej časti misií je aj nepretržitá eucharistická adorácia v kostole svätého Martina na Chrenovej i celodenné čítanie Svätého písma v kostolíku svätého Michala v centre Nitry. Nitriansky dekan Peter Klech pozýva všetkých ochotných, ktorí chcú „takto štafetovo čítať Sväté písmo aj pre iných“. Druhú časť misií, ktorá sa bude odohrávať zvlášť v každej farnosti, otvorí v sobotu 9. marca o 17. 00 hod. svätou omšou v katedrále svätého Emeráma nitriansky biskup Viliam Judák. „Počas misií bude po nitrianskych kostoloch putovať aj relikvia svätého Cyrila. Veriaci si ju môžu už od 4. marca uctiť v kostole Navštívenia Panny Márie na Farskej ulici,“ informuje hovorca Nitrianskeho biskupstva Miroslav Lyko.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM