Lucia Lauková Správy Samospráva

Drahý prenájom školských telocviční v Nitre: Mesto poplatky zníži

Ľudia neboli spokojní s výškou poplatkov za prenájom školských telocviční mesta. Poslanci rozhodli o znížení sadzieb.

Ilustračný obrázok k článku Drahý prenájom školských telocviční v Nitre: Mesto poplatky zníži

Mesto Nitra zníži poplatky za prenájom školských telocviční. Rozhodli o tom mestskí poslanci na svojom februárovom rokovaní. Vyšli tak v ústrety športovým klubom aj rekreačným športovcom. Radnica ešte vlani nájomné v telocvičniach zvýšila. Chcela tak školám kompenzovať škody, ktoré im pri športovej činnosti vznikali.

Podnet od ľudí

Mesto následne prijalo všeobecne záväzné nariadenie (VZN), ktorým upravilo poplatky. Ako prvé sa na zvýšenie nájomného v telocvičniach sťažovali mládežnícke telovýchovné kluby, ktorým stúpli náklady na nájomné. Druhý podnet prišiel od obyvateľov mesta, ktorí si športoviská prenajímali. „Poplatok sa im zdal vysoký a my si samozrejme nemôžeme nevšimnúť takéto veci, preto sme poplatky za prenájom telocviční prehodnotili,“ povedal primátor Jozef Dvonč.

Zníženie poplatkov

Mestskí poslanci rozhodli, že sa hodinové sadzby nájomného za športoviská znížia, v niektorých prípadoch až na polovicu. Podľa prijatého dodatku k VZN bude ich výška závisieť od plochy telocvične a od toho, či si ju prenajmú dospelí alebo slúži pre mládež, ktorá zaplatí nižšie nájomné.

Hlavné mesto športu

„Je to snaha o to, aby sa tie telovýchovné objekty využívali a na druhej strane, aby sme aj určité náklady kompenzovali tým školám, ktoré poskytujú tieto priestory. Toto považujem za rozumný návrh, už aj z toho dôvodu, že máme ambíciu, po Košiciach a Banskej Bystrici, stať sa Európskym hlavným mestom športu. A to znamená, že musíme otvoriť verejnosti všetky športoviská,“ dodal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM