Lucia Lauková Správy

Drahšie nehnuteľnosti v Nitre: Názory realitných maklérov sa rochádzajú

Názor realitných maklérov na súčasnú situáciu na trhu s nehnuteľnosťami sa líši. Isté však je, že zmeny vo vývoji cien nastali po ohlásení príchodu automobilky Jaguar Land Rover.

Ilustračný obrázok k článku Drahšie nehnuteľnosti v Nitre: Názory realitných maklérov sa rochádzajú
Zdroj: Dnes24.sk

Ako neštandardnú označujú súčasnú situáciu na trhu s nehnuteľnosťami v Nitre viacerí realitní makléri. Ohlásenie príchodu automobilky Jaguar Land Rover, ktorá by spolu so subdodávateľmi mala priniesť do Nitry až 15 000 nových pracovných miest, zdvihlo ceny nehnuteľností priemerne o 10 až 15 percent. Na jednej strane nakupujú ľudia byty ako investíciu s vidinou ich budúceho prenájmu, na druhej strane predávajúci stiahli z ponuky svoje nehnuteľnosti a čakajú, že ceny ešte porastú.

Ceny budú rásť

Realitní makléri sa však v názore na ďalší nárast cien a dokonca aj na udržanie cien na súčasnej úrovni rozchádzajú. Beata Hudzovičová z Nitrianskej realitnej kancelárie predpokladá, že ceny bytov pravdepodobne budú rásť. Silvia Salvová z Directreal sa domnieva, že to tak byť nemusí, pretože investori plánujú výstavbu cenovo dostupných bytov najmä pre mladé rodiny. „Ťažko povedať, čo sa potom udeje s cenami tých starších bytov, je možné, že opäť pôjdu na nejakú rozumnejšiu úroveň.“

Staré ponuky za vyššiu cenu

Viacerí majitelia nehnuteľností, ktorí predávali svoje byty v čase ohlásenia príchodu automobilky do Nitry, ponuku na predaj stiahli. Po pár mesiacoch nehnuteľnosť opäť ponúkli, ale už za vyššiu cenu. Najväčší nárast cien zaznamenali realitní makléri pri garsónkach. V čase oznámenia príchodu Jaguaru do Nitry sa priemerná cena garsónky pohybovala na úrovni 1400 eur za meter štvorcový, v súčasnosti sa vyšplhala až na 2000 eur. Podľa Hudzovičovej je dopyt stále vyšší ako ponuka a byty nie je problém predať ani za vyššie ceny. Ďalšie nitrianske realitné kancelárie naopak tvrdia, že záujemcovia o nový byt predpokladajú, že po príchode Jaguaru a spustení výroby sa situácia na realitnom trhu upokojí, preto sa mnohí rozhodli riešiť bývanie dočasne prenájmom. Zvýšený záujem o prenájom sa tiež prejavil zvýšením cien. Najväčší záujem je o jednoizbové byty a garsónky, kde medziročne stúpli ceny nájmu z priemerných 220 eur na 280 až 300 eur za mesiac.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM