Dovolenka bez bedekrov a papierových máp. Buďte online aj v zahraničí.

Či už ju strávite dovolenku doma alebo niekde v zahraničí, rozhodne nie je dôvod odkladať váš mobilný telefón. So správnymi aplikáciami totiž nájdete tie najzaujímavejšie miesta, ktoré musíte vidieť, navštíviť alebo v nich zjesť lokálnu špecialitu a vypiť dobrú kávu.

Ilustračný obrázok k článku Dovolenka bez bedekrov a papierových máp. Buďte online aj v zahraničí.
Zdroj: TASR

Papierových sprievodcov a niekoľko rokov staré skladacie mapy nechajte doma. Internet je vždy aktuálny a s relevantnými hodnoteniami turistov i domácich. Nikdy tak nespadnete do žiadnej turistickej pasce.

Kde bývať?

Nájsť ten správny hotel vám pomôže aplikácia Booking.com. Za rezervovanie izby väčšinou neplatíte žiadny poplatok. Ten zaplatíte kartou až po vašom príchode, takže nečakaná zmena plánov alebo meškajúci let už nespôsobí žiadne vrásky.

Študenti alebo dobrodruhovia, ktorým nevadia ostatní cestovatelia na izbe, ocenia lacnejšiu aplikáciu Hostelworld. Airbnb je zas čoraz populárnejšou možnosťou, vďaka ktorej môžete dovolenku stráviť tak, ako by ste v danom meste naozaj žili. Domáci cez ňu prenajímajú vlastné domy a byty. Samozrejme, s Wi-Fi, obliečkami a všetkým komfortom tradičných hotelov.

Zdroj: PR

Presuny z bodu A do bodu B

Na dovolenke budú Mapy Google ešte užitočnejšie. Nájdete s nimi cestu ku všetkým pamiatkam, reštauráciám a na konci dňa aj do vášho hotela. V Mapách si môžete konkrétne mesto uložiť aj pre navigáciu offline.

Bez prístupu k internetu sú však o niečo praktickejšie mapy HERE. Do nich si ešte pred cestou stiahnete celú krajinu.

Aj s mapami od Googlu či HERE ale odporúčame siahnuť po dátovom balíku. Ten obe potrebujú na veľmi praktické vyhľadanie liniek metra či miestnej MHD. Na displeji mobilu ťuknete na Brandenburskú bránu a ten odpovie, že vás tam dovezie vlak číslo 2. Aj s časom najbližšieho odchodu a počtom zastávok, ktoré v ňom strávite.

Zdroj: PR

mobilným operátorom 4ka vás vysoké účty neprekvapia ani mimo Slovenska. 4ka priniesla jednotnú cenu 4 centy za minútu volania, SMS a 1 MB dát v celej EÚ už v roku 2015. Okrem toho predstavila nový dátový balík EÚ DÁTA, s ktorým dátujete ešte štvornásobne výhodnejšie. Za 500MB na 15 dní zaplatíte v Zóne 1 iba 5€ a získate komfort prístupu na internet kdekoľvek v krajinách EÚ, Nórsku, Lichtenštajnsku a Islande.

Namiesto taxíkov zas používajte Uber, ak v meste funguje. Vyhnete sa tak prekvapeniam z výslednej ceny na taxametri.

Čo treba vidieť?

V aplikácii TripAdvisor si ľahko nájdete vašu cieľovú destináciu a v nej zoznamy najlepších hotelov, reštaurácií a turistických pamätihodností. Podniky sú rozdelené podľa typu alebo jedla – na ázijské, talianske či rôzne iné. Každý má pri sebe hodnotenia, komentáre, fotografie a tiež cenové rozpätie. Zistíte tak, či je kaviareň alebo reštaurácia to, čo hľadáte.

Kým TripAdvisor využívajú hlavne turisti a obsahuje viac pamiatok, medzi domácimi je populárny Foursquare a Swarm. Ak začnete byť hladní, jednoducho nájdite to pravé miesto čo najbližšie k vám. Vďaka Swarmu sa na konkrétnom mieste môžete „checknúť“. Aj po niekoľkých mesiacoch tak budete vedieť spárovať fotky a navštívené lokality.

foto: ilustračné

Zdroj: PR
Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM