Barbara Dallosová Správy

Dôležité rady policajtov pred dovolenkami: Pozrite, koľko zacvakáme za pas a ako ušetriť!

Dovolenková sezóna sa pomaly ale isto blíži a to, bez čoho sa do vysnenej destinácie určite nesmieme vybrať, je pas. Pozrite si všetko čo potrebujete vedieť, ak si tento rok budete vybavovať nový doklad.

Ilustračný obrázok k článku Dôležité rady policajtov pred dovolenkami: Pozrite, koľko zacvakáme za pas a ako ušetriť!
Zdroj: TASR

Chystáte sa tento rok dovolenkovať za hranicami našej krajiny? To, na čo by ste určite nemali zabudnúť, je skontrolovať si platnosť cestovného pasu.

Ak cestujete s deťmi

Ak plánujete rodinnú dovolenku, nesmiete zabudnúť na cestovné doklady vašich ratolestí. Ak na ne zabudnete, môže vám to spôsobiť nemalé nepríjemnosti.

,,Včas skontrolujte aj doklady svojich detí. Cestovný pas detí mladších ako 15 rokov slúži aj ako doklad totožnosti. V prípade, že pri kontrole nebude mať vlastný cestovný pas, môžete mať nepríjemnosti pri dokazovaní, že dieťa patrí vám," upozorňuje krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová.

Čo to bude stáť?

,,Pri podaní žiadosti o vydanie cestovného pasu občan predkladá: občiansky preukaz; ak občan nie je držiteľom občianskeho preukazu, predkladá rodný list, skôr vydaný cestovný pas a správny poplatok," hovorí polícia o náležitostiach pri vybavovaní.

To, koľko zaplatíte, zavisí od toho, ako rýchlo chcete nový pas držať v rukách.

Správny poplatok pri vyhotovení pasu do 30 dní:

  • do 6 rokov – 8 eur
  • od 6 do 16 rokov – 13 eur
  • od 16 rokov – 33 eur

Správny poplatok pri vyhotovení pasu do 10 pacovných dní:

  • do 6 rokov – 16 eur
  • od 6 do 16 rokov – 26 eur
  • od 16 rokov – 66 eur

Správny poplatok pri vyhotovení pasu do 2 pracovných dní:

  • do 6 rokov – 24 eur
  • od 6 do 16 rokov – 39 eur
  • od 16 rokov – 99 eur

Doba, počas ktorej bude váš doklad platný zavisí od toho, v akom veku si ho dáte vyhotoviť. ,,Cestovný pas sa občanovi po dovŕšení 16 rokov vydáva s platnosťou na 10 rokov, občanovi mladšiemu ako 16 rokov sa vydáva s platnosťou na 5 rokov a občanovi mladšiemu ako 6 rokov sa vydáva s platnosťou na 2 roky," uvádza polícia. Vyhotovený doklad si potom môžete vyzdvihnúť na oddelení dokladov v mieste, kde ste oň požiadali.

Vyhnite sa náporu

Ako uviedla Faltániová, práve teraz je najvhodnejší čas na vybavenie cestovných pasov bez dlhého čakania, pretože v tomto období je nižší záujem o vydanie dokladu a tak je možné vyhnúť sa hlavnému náporu. Podľa jej slov polícia eviduje zvýšený záujem občanov o vydanie cestovného pasu už v máji. Ak teda neradi čakáte v radoch, vybavovanie pasu by ste nemali odkladať.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM