Monika Földešiová Rôzne

Dokáže Dvonč sedieť na 2 stoličkách?

Od 18. mája tohto roka je novým predsedom Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) nitriansky primátor Jozef Dvonč. Akým spôsobom sa budú tieto dve tak významné funkcie ovplyvňovať?

(KOMENTÁR) Byť predsedom ZMOSu prinesie nášmu primátorovi určite veľa výhod, veľa kontaktov a v neposlednom rade aj nejakú odmenu. Na minulotýždňovom zasadnutí združenia v Nitre, súčasťou ktorého bola okrem iného aj voľba podpredsedov združenia a predsedov komory miest a obcí, sa Dvonč vyjadril k tomu, či jeho predsednícka stolička môže mať nejaký dopad na jeho funkciu primátora. „Môže to mať dve polohy. Jednak máme šancu stretávať sa viac s predstaviteľmi štátu, parlamentu, … . Pokiaľ však pôjdeme do nejakého stretu názorov, môže to určitým spôsobom poškodiť,“ uviedol Dvonč. Svoju odpoveď dokonca zameral aj na otázku, ktorá by skôr či neskôr bola novinárskou obcou alebo jeho nesympatizantmi vyslovená. „Budeme si musieť vyjasniť aj vzťah medzi kanceláriou a Mestom Nitra aj vzhľadom na náklady, ktoré táto činnosť vykazuje. Aby potom nikto nemusel povedať, že z Mesta Nitra idú náklady na činnosť ZMOSu.“ Súčasný 1. podpredseda a doterajší predseda združenia Michal Sýkora, ktorý zastával tento úrad 16 rokov, s Jozefom Dvonč súhlasí. Podľa neho je ťažké držať líniu nadstraníckosti, čo môže spôsobiť vážnejšie komplikácie pri rokovaniach so štátnymi predstaviteľmi.

Nám však stále zostáva otázka, do akej miery bude (ak bude) jeho funkcia primátora obmedzovaná kvôli novým povinnostiam ako predsedu ZMOSu? Bude viac využívať funkcie viceprimátorov Štefana Štefeka a Jána Vanča? Budú to práve oni, ktorí budú viesť rokovania v jeho zastúpení alebo zúčastňovať sa akcií pod záštitou mesta kvôli jeho neprítomnosti? Či budeme medzi ľuďmi vidieť viac viceprimátorov ako primátora, uvidíme až časom. Stačí nám len dúfať, že koexistencia týchto dvoch významných funkcií Jozefa Dvonča prinesie viac ovocia než nespokojnosti.

Fotogaléria zo zasadnutie ZMOSu v Nitre 3. júna 2011.

dvonc
5
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM