Rastislav Búgel Krimi

Dohra čudných kšeftov: Borík príde o flek podžupana!

AKTUALIZOVANÉ! Veľký úder mužov zákona proti funkcionárom župy má svoju dohru. Vladislav Borík po tom, čo skončil pôsobenie v domovskom Smere aj v krajskej akciovke príde i o svoj hlavný flek. Poslanci ho chcú odvolať z funkcie podpredsedu Nitrianske

Minulý štvrtok podpredsedu župy Vladislava Boríka zadržala polícia, prehľadali mu kanceláriu a skonfiškovali pracovný počítač. Následne vypovedal v Nitre na polícii a noc strávil v levickom väzení. Obvinený Borík sa nechce jednoznačne vyjadriť k otázke svojej viny v prešetrovanom prípade. Podľa neho o tom majú rozhodnúť príslušné orgány.

„Podľa môjho názoru som konal v rámci možností, ktoré som mal. Bude sa to riešiť, zrejme tento proces bude trošku dlhší a nebude jednoduchý, som si toho vedomý, bude vytýčené pojednávanie, a samozrejme, že na pojednávaní si budem obhajovať svoje záujmy,“ vyhlásil obvinený podpredseda kraja. Zároveň tvrdí, že je so svojím pôsobením na tomto poste spokojný.

[color=#cc0000]­[size=14]Priz­nal si chybu[/size][/co­lor] Podľa Boríka kraju nevznikla žiadna škoda, nakoľko boli všetky zmluvy ukončené dohodou.** „Ja som normálny človek, nikdy som nemal žiadne problémy, ja normálne nechápem, ako sa celé toto mohlo takto udiať, ale to je môj problém, osobný, ľudský, a samozrejme aj profesný a profesionálny,“** povedal Vladislav Borík. Zároveň však vicežupan nechce prezradiť, či je on osobou, ktorá bola podla polície ochotná pristúpiť na dohodu o vine a teste.

Vladislav Borík je obvinený z miliónových verejných obstarávaní, ktoré mal prihrávať vopred vybraným firmám. Súviseli s výstavbou nového sídla úradu kraja. Hrozí mu za to 12 rokov za mrežami. Aby neškodil strane Smer, rozhodol sa z nej vystúpiť. Keby tak neurobil sám, strana uvažovala nad jeho vylúčením. Borík sa vzdal aj člena predstavenstva krajskej akciovky Energo-SK. V ďalších spoločnostiach, v ktorých má prsty uvažujú o jeho odvolaní, no sám odstúpiť neplánuje. Vo funkcii predsedu kraja poberá Borík slušných 1, 610 eur mesačne a vozí sa na služobnej audine.

[color=#cc0000]­[size=14]Stra­nícky a krajský koniec[/size][/co­lor] Funkcie podžupana ho však zbaví samotný Smer. Návrh na jeho odvolanie chcú predložiť práve poslanci tejto strany. A predseda kraja sa už vyjadril, že odvolanie umožní. „Predseda je pripravený osvojiť si poslanecký návrh na odvolanie podpredsedu, o ktorom rozhodne zastupiteľstvo Nitrianskeho samosprávneho kraja,“ konštatoval Belicov hovorca Stanislav Katrinec.

Vladislav Borík pre médiá povedal, že so svojím odvolaním na zastupiteľstve 25. júna počíta. Sám však z funkcie odstúpiť nechce, pretože táto práca ho baví. //"Mňa osobne mrzí, že takto to celé nakoniec zrejme teda skončí, myslím si, že som urobil veľa dobrej práce, angažoval som sa najmä v sociálnej oblasti,“ // zhodnotil. Viac o údere mužov zákona proti funkcionárom župy [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.134751_Vel­ke-zatykanie:-Funkcionari-zupy-skoncili-v-putach!]čítajte TU![/link]

Nitra24/webnoviny Foto: tasr/webnoviny

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM