Monika Földešiová Rôzne

Dobrovoľníci sa môžu zapojiť do čistenia rieky Žitava

Občianske združenie Fontis spolu s neformálnou skupinou dobrovoľníkov vyzýva jednotlivcov i organizácie, aby sa aj tento rok pripojili k projektu Zelené Požitavie – Najväčšie čistenie rieky Žitava v jej histórii.

Manažérka projektu Soňa Trubíniová pripomína, že Žitava je v súčasnosti zaradená do najkritickejšieho stupňa z hľadiska akosti vôd.
Pod tento stav sa podľa jej slov podpísali predovšetkým veľké množstvá odpadu a nečistôt zachytených v koryte a v jej bezprostrednom okolí. Aj preto vyzýva, aby sa do projektu zapojilo čo najviac ľudí. „Záujem o čistenie rieky Žitava zatiaľ prejavili mestá a obce Šurany, Vráble, Zlaté Moravce, Dvory nad Žitavou, Hul, Machulince, Maňa, Martin nad Žitavou, Malá Lehota, Melek, Nová Ves nad Žitavou, Obyce a Veľká Lehota. Stále je možné vytvoriť aj samostatnú skupinku a čistiť rieku v mieste svojho bydliska,“ uviedla Trubíniová. Zároveň pripomenula, že občianske združenie môže dobrovoľníkom zabezpečiť pracovné rukavice a vrecia na odpad. „V prípade potreby si ľudia môžu vrecia a rukavice osobne vyzdvihnúť v Turistickom informačnom centre Požitavie vo Vrábľoch, v budove mestského úradu,“ doplnila.
Čistenie Žitavy sa koná pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý sa oslavuje 22. marca. Tento rok sa začína 21. marca v obci Machulince, pokračuje 22. marca v Obyciach, 26. vo Vrábľoch a v nedeľu 27. marca v Zlatých Moravciach. Od stredy 23. marca až do piatku 25. marca bude prebiehať individuálne čistenie rieky podľa inštrukcií prihlásených obcí a miest. Aktivisti čistili Žitavu aj minulý rok. „Vtedy sa do projektu zapojilo takmer 300 ľudí z celého Požitavia, ktorí vyčistili rieku, jej prítoky a brehy od nánosov odpadu,“ dodala Trubíniová.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM