Rastislav Búgel Rôzne

Dobrovoľníci na Divadelnej kvapke krvi: Darovali 19 litrov najvzácnejšej tekutiny

V Divadle Andreja Bagara (DAB) v Nitre sa zišlo viac ako 50 dobrovoľných darcov, aby sa zúčastnili na pravidelnej Divadelnej kvapke krvi.

Ilustračný obrázok k článku Dobrovoľníci na Divadelnej kvapke krvi: Darovali 19 litrov najvzácnejšej tekutiny
8
Galéria
Zdroj: TASR

Najcennejšiu tekutinu napokon mohlo darovať 41 z nich. Boli medzi nimi zamestnanci DAB, pedagógovia, žiaci a rodičia študentov z Piaristickej spojenej školy sv. Jozefa Kalazanského v Nitre a ďalší dobrovoľníci.

Som veľmi rada, že nás DAB prichýlilo a v spolupráci s Národnou transfúznou službou a s piaristickou spojenou školou sa nám opäť podarilo zorganizovať toto pekné podujatie. Teší ma, že aj napriek chrípke prišlo pomerne veľa ľudí, medzi ktorými boli aj prvodarcovia. A to nás veľmi teší. Celkovo sa nám podarilo odobrať takmer 19 litrov krvi,“ uviedla riaditeľka Územného spolku Slovenského Červeného kríža (SČK) v Nitre Beáta Miškovičová.

Medzi tými, ktorí prišli na odber krvi bol aj herec DAB Ivan Vojtek, ktorý je dobrovoľným darcom už niekoľko desaťročí. „Toto bol môj 37., alebo 38. odber, takže pre mňa je to normálna vec. Nepociťujem pri tom žiadne problémy, práve naopak, cítim sa po odbere lepšie. Preto nemám ani obavy, že by som nezvládol odohrať dnešné večerné predstavenie, ktorým je muzikál Povolanie pápež,“ uviedol Vojtek, ktorý je už držiteľom bronzovej i striebornej Jánskeho plakety. „Mám o tom osvedčenie, ale zatiaľ som nemal čas si ich prevziať,“ dodal s úsmevom.

S výsledkom Divadelnej kvapky krvi je spokojný aj riaditeľ DAB v Nitre Jaroslav Dóczy. „Projekt otvorené divadlo, s ktorým som nastúpil do svojej funkcie zahŕňa aj aktivity, ktoré možno priamo s divadlom nesúvisia, ale vedia nám sem prilákať potenciálnych divákov. Kvapka krvi, organizovaná aj pred mojím príchodom, je práve takým podujatím, ktoré má za cieľ vytvoriť taký most medzi inými profesiami a činnosťami a naším divadlom. Určite budeme v tejto aktivite pokračovať,“ povedal Dóczy. Ako doplnil, SČK i DAB pripravili pre dobrovoľných darcov aj ceny, ktoré získajú šiesti vyžrebovaní výhercovia. Traja z nich dostanú od SČK osemhodinový kurz prvej pomoci a ďalší traja vstupenky na predstavenia v DAB.

Dobrovoľníci na Divadelnej kvapke krvi: Darovali 19 litrov najvzácnejšej tekutin
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM