Lucia Lauková Správy

Dobrá správa pre pacientov: Nitrianska nemocnica začne robiť ERCP vyšetrenie

Ak máte problémy so žlčníkom, názov ERCP vyšetrenie vám nebude cudzí. Doteraz museli pacienti z Nitry za týmto vyšetrením cestovať desiatky kilometrov.

Ilustračný obrázok k článku Dobrá správa pre pacientov: Nitrianska nemocnica začne robiť ERCP vyšetrenie
Zdroj: Dnes24.sk

Fakultná nemocnica Nitra začne v priebehu januára poskytovať svojim pacientom endoskopické vyšetrenie na zobrazenie žlčových ciest a vývodu podžalúdkovej žľazy, tzv. ERCP vyšetrenie. Ako informovala hovorkyňa nemocnice Tatiana Timková, nitrianski špecialisti z internej kliniky prejdú pred spustením novej služby komplexným zaškolením.

Za vyšetrením museli cestovať

Pacientov, ktorí v súčasnosti potrebujú ERCP vyšetrenie, posiela nemocnica do zdravotníckych zariadení v Bratislave, Banskej Bystrice a Ružomberku. „Teraz už budeme môcť pomáhať pacientom aj u nás. Vyšetrenie sa bude realizovať jedenkrát do týždňa. Pôjde o sedem až deväť úkonov za deň. Chceme osloviť aj iné nemocnice v Nitrianskom kraji a poskytnúť ošetrenie aj ich pacientom,“ uviedla Timková.

Výhody pre pacienta

Ako doplnila, pri ERCP vyšetrení odpadajú riziká chirurgickej operácie, celkovej anestézie a podstatne sa znižuje riziko komplikácií. „Viaceré výkony teda nebude musieť robiť chirurg, ale miniinvazívne to vie riešiť gastroenterológ, čo je pre pacienta výhodnejšie,“ dodala Timková.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM