Rastislav Búgel Hokej

Do tretice všetko dobré: Takto vidia svoje šance nitrianski hokejisti

Boj o historický postup do finále play off extraligy čaká od nedele hokejistov HK Nitra. Zverenci trénera Antonína Stavjaňu narazia v semifinále na HC Košice, teda na súpera, ktorému majú čo vracať.

Ilustračný obrázok k článku Do tretice všetko dobré: Takto vidia svoje šance nitrianski hokejisti
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Dlhé čakanie

Zverenci trénera Antonína Stavjaňu si účasť v najlepšej ligovej štvorke zaistili vyradením Trenčína (4:0 na zápasy). Hladký postup potešil, menej už dlhá pauza, ktorá nasledovala, veď od záverečného súboja s Duklou 13. marca uplynulo deväť dní. „Dlhé čakanie určite nie je optimálne,“ vyjadril sa tréner Stavjaňa. „Hráči majú radšej, keď nevypadnú z herného rytmu. Museli sme tomu prispôsobiť aj tréningy, snažili sme sa chalanov najmä udržať v tempe. Taká je však situácia, nič s tým nemôžeme robiť.“

Aspoň jedno víťazstvo

Práve s Košicami prehrali Nitrania ináč dlho vyrovnanú bitku o druhé miesto v základnej časti, preto odštartujú sériu na ľade súpera. V Steel Aréne sú „oceliari“ veľmi silní, z predchádzajúcich 21 vystúpení prehrali doma len raz – 17. februára s Trenčínom 3:4 po nájazdoch. „Uvedomujeme si, že ak chceme postúpiť, musíme urvať nejaký zápas v Košiciach. Nie je to nemožné, veď aj Poprad tam vo štvrťfinále odohral veľmi dobré stretnutia. Nám sa tiež podarilo v základnej časti v Košiciach raz vyhrať, aj druhý zápas sme tam hrali solídne, no spravili sme pár chýb a prehrali. Tretí zápas nám vôbec nevyšiel, tak dúfam, že sa v tejto sérii vrátime výkonmi k tomu prvému,“ želá si Stavjaňa, podľa ktorého bude pre vývoj série kľúčový hneď prvý, nedeľňajší duel: „Ten môže rozhodnúť. Obe mužstvá sú z ofenzívnej stránky veľmi šikovné, takže ak padnú góly, hra sa môže otvoriť. Ináč však predpokladám defenzívne ladené stretnutia.“

Šance sú 50:50

Pod Zoborom vládne bojová nálada, hráči sa už nevedia dočkať úvodného buly. „Atmosféra v kabíne je dobrá, veríme si. Súper má síce výhodu jedného zápasu v domácom prostredí, ale ináč sú šance vyrovnané, 50 na 50. Uvidíme, ako sa séria vyvinie,“ nechá sa prekvapiť center Jozef Stümpel.

Pozorná defenzíva

Aj na jeho skúsenosti sa budú Nitrania spoliehať. V útoku sa budú očakávať góly od Romana Tománka, s 39 presnými zásahmi najlepšieho strelca súťaže. Stavjaňa chce stavať najmä na pozornej defenzíve, tá dovolila v štyroch štvrťfinálových súbojoch skórovať Trenčanom len dvakrát. „Košice hrajú disciplinovane, výborne korčuľujú, to sú ich hlavné devízy. V bránke majú zasa výborného Alexandra Hyláka. Nechystáme na súpera ale nič špeciálne, chceme sa proti nemu presadiť našimi zbraňami, naším hokejom,“ vraví český kouč.

Bude to ťažké

Podľa Stümpela disponujú „oceliari“ viacerými nebezpečnými hráčmi a pozornosť sa nedá sústrediť len na jedného z nich. „Celé mužstvo je kvalitné, nedá sa pozerať na jedného hráča. S otvorenou hrou to na nich rozhodne nepôjde,“ zdôraznil 40-ročný veterán. „Košičania majú výborné, korčuliarsky silné mužstvo. Napriek tomu si nemyslím, že sú favoritom. Naši skúsení hráči majú celkom dobrú fazónu. Hoci to bude veľmi ťažká séria, verím v náš postup,“ vyhlásil útočník Nitry Tomáš Chrenko.

Proti Košiciam bez štvorice hráčov

Tréner Stavjaňa sa bude musieť v semifinále zaobísť bez štyroch ofenzívnych hráčov. Počítať určite nemôže s dvojicou Martin Segľa a Erik Piatak, ktorí sú po operácii kolena. Miroslav Kováčik, ktorý mal zlomenú ramennú kosť, začal s tréningom na ľade, stále však pociťuje bolesť a prípadný štart bude konzultovať s klubovým lekárom. Nepravdepodobné je aj nasadenie Mateja Beneho, ktorý začal po svalovom zranení s ľahkým tréningom, ale stále nemôže ísť naplno do súbojov.

Do tretice…

Pre Nitranov to bude historicky tretia účasť v semifinále najvyššej domácej súťaže. Po prvý raz si v ňom zahrali v ročníku 2005/2006, keď ich sen o finále zmarila Žilina výhrou 4:2 na zápasy. Druhýkrát to bolo v sezóne 2009/2010 a nad jej sily bol Slovan, ktorý zvíťazil suverénne 4:0. Do tretice všetko dobré, želajú si pod Zoborom. „Treba ísť od zápasu k zápasu. Budeme sa snažiť odovzdať výkon na hranici možností. Ak necháme na ľade maximum, tak máme šancu na úspech,“ verí Stümpel.

Nitra - Košice
12
Galéria
Foto: Matúš Zeťák / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM