Iné športy

Do Rajca mieri v sobotu Slovenská bežecká elita

Už najbližší víkend sa ulice Rajca zaplnia tisíckami návštevníkov. Tí každoročne v auguste prichádzajú do tohto mesta, aby si užili výnimočnú atmosféru nielen tradičného jarmoku, ale aj obľúbeného slovenského maratónskeho podujatia.

Ilustračný obrázok k článku Do Rajca mieri v sobotu Slovenská bežecká elita
Zdroj: Rajecký maratón

12.8. vás v Rajci čaká už 34. ročník Rajeckého maratónu a rozhodne sa je na čo tešiť.

Aktuálny ročník by sa dal opäť nazvať výnimočným, pretože prináša množstvo noviniek. Tou prvou a najväčšou je už dlhšie avizovaná úplná odstávka cesty Rajec – Čičmany pre všetky motorové vozidlá. Táto uzávera bude platiť v sobotu od 8:30 do 14:00, takže upozorňujeme všetkých vodičov, aby svoj program prispôsobili tejto skutočnosti. Organizátor, Maratón klub Rajec, musí dbať na bezpečnosť stále sa zväčšujúceho počtu pretekárov, preto sa tento krok stal časom už nevyhnutným.

Rajec bude tento rok hostiť skutočne bežeckú elitu. Okrem 34. ročníka maratónu totiž čakajú na všetkých divákov a pretekárov aj ďalšie atraktívne disciplíny ako polmaratón, inline polmaratón a hobby behy ulicami mesta. 11. Rajecký polmaratón sa postaral asi o najväčší rozruch, pretože po rozhodnutí SAZ bude tento ročník zároveň majstrovstvami Slovenska v polmaratóne. Práve táto skutočnosť priťahuje do Rajca slovenské bežecké esá, ktoré sa budú chcieť pobiť o tento titul. Na štarte tak budeme môcť vidieť zvučné mená ako Jozef Urban, Braňo Šarkan, Andrej Paulen či Tibor Sahajda.

Práve trojnásobný majster Slovenska v polmaratóne Jozef Urban o Rajeckom maratóne povedal: „Rajecký maratón zaraďujem medzi top na Slovensku. Veľmi sa mi tu páči atmosféra na námestí, ľudia popri trati, sprievodný program a krásna príroda. Na Rajec mam skvelé spomienky a veľmi sa teším.“

Ďalšou novinkou je polmaratónska štafeta. 2–4 členné tímy si môžu zabehnúť krásnu trasu polmaratónu Rajec – Rajecká Lesná a späť a naplno si užiť pocit bežať v Rajci. Je to výborná príležitosť pre tých, ktorí sa chcú zabaviť a celý či polka je pre nich priveľa.

Do štartu o 9:00 nás delí ešte pár dní a stále sa dá prihlásiť na ktorúkoľvek z disciplín, no už dnes vieme, že Rajecký maratón a jeho pridružené podujatia bude lámať rekordy. Na trať sa postaví totiž viac ako 1 100 pretekárov z viacerých krajín. Navyše aj počasie sa, zdá sa, rozhodlo hrať v prospech pretekárov a výkonov, pretože aktuálna predpoveď hlási na sobotu približne 22°C. Tento faktor býva totiž často rozhodujúci pre účasť pretekárov, ktorí nechcú riskovať beh vo vysokých teplotách, typických pre toto ročné obdobie.

Aj dobré počasie teda môže byť lákadlom, aby ste sa prihlásili (čas na to máte do štvrtku 10.8.2017, 23:59) a prišli si do Rajca vychutnať neobyčajnú a úžasnú atmosféru, ktorú nájdete len málokde.

34. ročník Rajeckého maratónu bude teda určite viac než zaujímavý. 250 maratóncov, viac ako 550 polmaratóncov a v nich elita slovenskej atletiky. Ďalej tradiční korčuliari, hobby bežci, premiéroví štafetári, ideálna teplota, fantastická atmosféra, neodmysliteľný jarmok, bohatá tombola a večer okrem iných aj koncert Adama Ďuricu. Treba povedať ešte viac, aby ste 12.8.2017 prišli do Rajca?

Zdroj: PR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM