Peter Klimant Správy

Do Novej Vsi nad Žitavou chodia pútnici z celého Slovenska: Veria, že tunajšia voda má liečivé účinky

V našom regióne môžeme nájsť viacero zaujímavých pútnických miest. Studnička v Novej Vsi nad Žitavou je však niečím výnimočná. Každoročne priláka niekoľko tisícok pútnikov zo širokého okolia. Tí sú zvedaví najmä na jej vodu, ktorá má vraj liečivé účinky.

Ilustračný obrázok k článku Do Novej Vsi nad Žitavou chodia  pútnici z celého Slovenska: Veria, že tunajšia voda má liečivé účinky
Foto: Peter Klimant / Zdroj: Dnes24.sk

Niekoľko tisícok ľudí putuje každoročne k pútnickému miestu Studnička v obci Nová Ves nad Žitavou. Veriaci nielen zo širokého regiónu, ale aj zo všetkých kútov Slovenska sa na mieste zasvätenom Panne Márii Kráľovskej stretávajú koncom augusta.

Podľa legendy sa na tomto mieste zjavila v roku 1860 miestnemu pastierovi oviec postava panny v bielom rúchu s dieťaťom v náručí. V druhej ruke držala paličku a dotýkala som ňou zeme. Keď o chvíľu prišiel pastier k miestu, kde videl postavu, z prameňa tiekol výdatný prúd čistej vody.

Ľudia uverili, že voda má zázračné účinky a lieči chorých. Vedľa prameňa postavili drevený stĺp a umiestnili naň sošku Panny Márie Lurdskej. Neskôr postavili farníci nad prameňom malú kaplnku z kameňa. „Po prvej svetovej vojne sa tam chodili chlapi, ktorí sa vrátili z vojny, pomodliť. Zasadili na mieste lipy z vďačnosti, že sa vrátili živí a zdraví,“ opísala histórii pútnického miesta starostka Marta Danková.

Vodu z prameňa si chodia naberať ľudia zo širokého okolia. Aj dnes veria, že im voda pomôže pri liečení rôznych chorôb. A vyliečení prejavujú svoju vďačnosť umiestnením ďakovných tabuliek v bezprostrednej blízkosti prameňa. Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre robí každoročne rozbor vody, ktorý potvrdzuje, že voda je vhodná na pitie. Zároveň však potvrdzuje aj to, že neobsahuje žiadne mimoriadne prvky, ktoré by jej dávali liečivú silu. „Je to niečo medzi nebom a zemou, vyššia moc, ktorá lieči, ak jej liečivej sile človek uverí,“ poznamenala Danková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM