Lucia Lauková Správy Samospráva

Do Nitry prichádza viacej ľudí: Radnici robí starosti, že mnohí neplatia dane

Do Nitry sa za prácou či štúdiom sťahuje čoraz viacej ľudí. Viacerí nemajú v meste trvalý pobyt a tak do mestskej kasy neplynú dane.

Ilustračný obrázok k článku Do Nitry prichádza viacej ľudí: Radnici robí starosti, že mnohí neplatia dane
Zdroj: TASR

Množstvo ľudí, ktorí do Nitry prichádzajú nielen študovať, ale čoraz častejšie aj za prácou, začína spôsobovať magistrátu starosti. Väčšina z nich sa v meste prihlasuje iba na prechodný pobyt, prípadne sa po ubytovaní v rôznych podnájmoch nenahlásia vôbec.

Do mesta prichádza viac ľudí

Počet ľudí, ktorí prichádzajú do mesta sa aj vďaka novým zamestnávateľom v strategickom parku neustále zvyšuje. Podľa radnice je problémom, že všetci využívajú služby mesta, žiadne dane však neplatia. „To, čo sa tu v poslednom čase deje pri prenajímaní bytov a neprihlasovaní sa k pobytu, nie je dobré. My nemôžeme donekonečna znášať, že v jednom byte býva desať aj 12 ľudí, vonku im parkuje niekoľko áut a nikto z nich neplatí za odvoz odpadu, skrátka neplatia za nič,“ skonštatoval primátor.

Čo chce robiť radnica?

Podľa jeho slov pre mesto nemá veľký zmysel, ak sa študenti či zamestnanci podnikov, ktorí v Nitre žijú aj niekoľko rokov, prihlásia iba na prechodný pobyt. „To je zbytočné, pretože pre takého človeka z toho prakticky aj tak nevyplývajú žiadne povinnosti. Zrejme budeme musieť zvýšiť kontrolnú činnosť, alebo prijať aj ďalšie opatrenia. Jedným z nich môže byť aj istá osveta a informovanie o tom, ako si majú občania upraviť prechodný a trvalý pobyt v meste,“ povedal Dvonč.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM