Lucia Lauková Kultúra

Do nášho mesta mieri charitatívny maratón: Na námestí vystúpia známe osobnosti

Verejná zbierka zavíta pod názvom Dobrák od kosti aj do nášho mesta. Na námestí bude pre návštevníkov pripravený program a hudobné vystúpenia.

Ilustračný obrázok k článku Do nášho mesta mieri charitatívny maratón: Na námestí vystúpia známe osobnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Dobrák od kosti je celoslovenská verejnoprospešná kampaň zameraná na podporu Národného registra darcov kostnej drene. Ide o sprievodné kultúrno-športové podujatie benefičného kolobežkového maratónu na 1000 km.

Cieľom kampane je popularizovanie problematiky transplantológie, so zameraním na darcovstvo kostnej drene a krvotvorných buniek, získavanie nových darcov kostnej drene pre Národný register darcov kostnej drene na Slovensku a zabezpečenie finančných zdrojov na obstaranie nového diagnostického prístroja na detekciu a monitorovanie detských onkologických a hematologických ochorení,“ uvádzajú organizátori na svojom webe.

Zbierka bude v Nitre prebiehať 9. septembra od 17.00 hodiny. Na Svätoplukovom námestí vystúpia Old School Brothers, Kristína Tran, Emma Drobná a Miro Jaroš. Moderátorom podujatia bude Dodo Kuriľák.

Dobrovoľným darcom krvotvorných buniek sa môže stať každý zdravý človek vo veku od 18 do 45 rokov, darca nesmie mať žltačku typu B, C, musí byť HIV negatívny. Darcom môže byť človek, ktorý v minulosti neprekonal TBC netrpí na ochorenia srdca a ciev, prieduškovú astmu alebo iné vážnejšie chronické ochorenia, neprekonal v poslednom roku boreliózu a infekčnú mononukleózu. Záujemca nesmie trpieť na akútne infekčné ochorenie. Ženy v reprodukčnom veku by mali byť viac ako 1 rok po pôrode a v dobe darovania nemôžu byť tehotné. Dobrovoľní darcovia musia vyplniť prihlášku a odoslať vzorku svojich slín na vyšetrenie.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM