Lucia Lauková Kultúra

Dni Európskeho kultúrneho dedičstva v Nitre: Tešiť sa môžete na sériu podujatí

Nadšenci pamiatok a histórie sa majú na čo tešiť. V Nitre oslávime Dni Európskeho kultúrneho dedičstva zaujímavými podujatiami.

Ilustračný obrázok k článku Dni Európskeho kultúrneho dedičstva v Nitre: Tešiť sa môžete na sériu podujatí
Foto: Rastislav Búgel

Viaceré mestské, ale i krajské a štátne kultúrne inštitúcie v Nitre sa v tomto roku opäť pripoja k Dňom európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD). V dňoch od 8. do 29. septembra sa obyvatelia i návštevníci Nitry môžu tešiť na množstvo zaujímavých podujatí.

Komentované prehliadky

Slávnostné otvorenie DEKD v Nitre sa bude konať 8. septembra v areáli Nitrianskeho hradu. „V navštevovanom Ponitrianskom múzeu bude otvorená výstava Prehliadaná príroda – obyčajné i zvláštne prírodniny zo zbierok múzea. Do podujatia sa zapája aj Krajský pamiatkový úrad v Nitre komentovanými prehliadkami odborných metodikov na vybraných pamiatkach a pamätihodnostiach na území mesta i regiónu,“ uviedla Iveta Žitňanová z Mestského úradu v Nitre.

Deň otvorených dverí

Štátny archív v Nitre v rámci DEKD pripravil Deň otvorených dverí a s ním spojené komentované prehliadky archívu a archívnych depotov, výstavu najzaujímavejších archívnych dokumentov, tvorivé dielne pre deti a interaktívny program a prednášku na tému Vysťahovalectvo zo Slovenska.

Zážitok aj pre deti

Nitrianska galéria pripravila okrem vstupov do svojich depozitov aj výtvarné tvorivé dielne zamerané na prírodu a pamiatky v Nitre pre širokú verejnosť všetkých vekových kategórií. „Katedra archeológie na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre sa v spolupráci s Chránenou krajinnou oblasťou (CHKO) Ponitrie postará o zážitok deťom, ktoré sa chcú hravou formou dozvedieť o pamiatkach a archeologických lokalitách v Nitre a okolí,“ pripomenula Žitňanová.

Nedeľný piknik

Do podujatia sa zapojí aj Slovenské poľnohospodárske múzeum, ktoré v rámci Dňa otvorených dverí organizuje Nedeľný piknik na dekách v areáli múzea s bohatým kultúrnym programom, tvorivými dielňami a zábavou pre deti a prehliadkou expozícií. „Pamiatkový úrad SR v spolupráci s CHKO Ponitrie a Slovenskou geologickou spoločnosťou pripravili premiérovo terénnu exkurziu za pamiatkami a prírodou Zoborských vrchov,“ povedala Žitňanová.

Otvoria svoje brány

Deň otvorených dverí na Kalvárii zasa ponúkne odborný výklad správcu farnosti a historika architektúry o zaujímavostiach a vývoji areálu, o nedávno ukončených pamiatkových výskumoch i o živote verbistov – Spoločnosti Misionárov Božieho Slova. Misijné múzeum priblíži návštevníkom aktivity verbistov, sprístupnené budú tiež zaujímavé exponáty z misijných ciest. Otvorený pre návštevníkov bude Kostol Božieho hrobu na vrchole Kalvárie a tiež krypty a farský Kostol Nanebovzatia Panny Márie.

Nočné prehliadky

Zoborský skrášľovací spolok v rámci DEKD pripravil pre záujemcov o históriu denné i nočné prehliadky areálu kláštorného komplexu kamaldulov s ruinou Kostola sv. Jozefa. „Slávnostné ukončenie DEKD 2017 v areáli Nitrianskeho hradu bude patriť žiakom Spojenej katolíckej školy v Nitre, ktorí vystúpia s divadelným predstavením zo života Svätopluka pod názvom Od kolísky po hrob,“ doplnila Žitňanová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM