Monika Földešiová Rôzne

Dnes začínajú Vianoce

Značná časť kresťanov má už slávenie vianočných sviatkov za sebou, ale pre pravoslávnych veriacich na Slovensku, v Čechách, na Ukrajine, v Rusku a v iných krajinách, kde sa riadia starým juliánskym kalendárom, sa tieto významné sviatky začínajú 6. ja

„Hlavnou myšlienkou Vianoc je, že Boh sa stal človekom preto, aby sa človek mohol stať podobným Bohu na základe jeho milosti. Isus Christos nám ukázal správnu cestu, ktorou máme kráčať,“ povedal pravoslávny kňaz Jozef Haverčák. Súčasne pripomenul, že pravoslávni veriaci sa na nadchádzajúce sviatky pripravujú už od 28. novembra, a to prísnym pôstom, pokáním, modlitbami a prijímaním eucharistie.

V predvečer Roždestva Isusa Christa – Narodenia Ježiša Krista – 6. januára sa v pravoslávnej cirkvi slávi Veľké povečerie, ktoré sa podľa tradícií v jednotlivých oblastiach krajiny koná v chrámoch v rôznom čase vo večerných hodinách, napríklad o 21.00 či 22.00 h. Pripomenul pozdrav, ktorý sa používa počas týchto sviatkov v pravoslávnej cirkvi, a to: „Christos raždajetsja. Slavite jeho!“ (Kristus sa rodí. Oslavujme ho!) Spievajú sa krásne pravoslávne duchovné piesne, ktoré vyjadrujú zmysel tohto veľkého sviatku i vianočné koledy.

Pokiaľ ide o štedrovečernú večeru, tradície sú v jednotlivých oblastiach krajiny rôzne. V niektorých rodinách pripravujú 12 jedál, čo je symbolom 12 apoštolov, v iných deväť jedál. Večeria sa pri zapálenej sviečke a na stole obvykle nechýba chlieb, cesnak, med, pirohy s kapustou, diétna kapustnica bez klobásy, strukoviny, najmä šošovica a fazuľa, bobaľky s makom či ovocie. Pravoslávni nejedávajú na Štedrý večer rybu, dodržiavajú pôst, ktorý sa končí až 7. januára. „Vyvrcholením tohto krásneho sviatku je veľká slávnostná svätá liturgia 7. januára predpoludním v deň Roždestva Isusa Christa. Sviatočná duchovná atmosféra v pravoslávnej cirkvi však trvá až tri dni, pretože po Narodení Isusa Christa nasleduje 8. januára Zbor presvätej Bohorodičky a 9. januára sa slávi sviatok prvomučeníka sv. Štefana,“ povedal Haverčák.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM