Rastislav Búgel Kultúra

Dlhých sedem rokov bádania sa vyplatilo: Vychádza kniha o histórii Zobora!

Históriu Zobora, mestskej časti Nitry, priblíži knižná publikácia Zobor, ktorá uzrie svetlo sveta koncom novembra tohto roka. Je výsledkom sedemročného bádania autora Imricha Točku v historických dokumentoch, archívoch a knižniciach.

Ilustračný obrázok k článku Dlhých sedem rokov bádania sa vyplatilo: Vychádza kniha o histórii Zobora!
Zdroj: Dnes24.sk

Ako informačný kanál poslúžili autorovi aj stretnutia a rozhovory so žijúcimi pamätníkmi života na Zobore v prvej polovici minulého storočia a ich potomkami.

„Na Zobore žijem takmer 45 rokov. Táto samostatná časť Nitry prešla jedinečným špecifickým historickým vývojom. Problematika histórie Zobora pritom nebola doteraz nikdy komplexne zdokumentovaná. Pri prechádzkach jeho ulicami často prechádzame povedľa miest, ktoré ukrývajú skutočné poklady a pritom o ich existencii ani netušíme,“ povedal Točka.

Tristostranová publikácia bude svojím obsahom tematicky rozdelená na niekoľko hlavných kapitol. Tie prinesú vzácne informácie nielen o histórii osídlenia a pamiatkach, ale aj o zoborskom vinohradníctve, liečiteľstve, školstve a známych novodobých osobnostiach. Samostatná kapitola bude venovaná starým zoborským hostincom, reštauráciám a vinárňam. Súčasťou knihy budú doposiaľ nezverejnené fotografie a informácie.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM